Najprije je bilo zamišljeno da se ta prava ostvaruju tijekom nekoliko godina. Hrvatska se tada odlučila na takav potez jer je od 2006. u BiH došlo do drastičnog smanjenja mirovinskih prava za spomenute kategorije. Riječ je o obiteljima poginulih branitelja, kao i najtežim stradalnicima koji su svoja prava ostvarili do 2000.

Posljednjih dana u Zagrebu su nastavljeni pregovori glede donošenja novoga Zakona o pravima branitelja u kojemu bi se konačno ukinula neizvjesnost za stradalnike i obitelji poginulih pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a zajedno s time započelo bi se raditi na donošenju novoga ugovora između dviju država.

Kako doznaje Večernji list, ugovor koji su 2005. potpisali tadašnji zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Bariša Čolak i bivša potpredsjednica Vlade RH i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor doživjet će promjene i bit će potpisan 2017. Taj sporazum odnosi se na suradnju na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji.

Dnevnik.ba