Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u nedjelju kako je nimalo ne ohrabruje situacija u BiH.

"Već sam dulje vrijeme zabrinuta zbog stanja u Bosni i Hercegovini i to neprestance ističem. Hrvatska će ostati čvrsto na poziciji suverene BiH, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti te države, ali isto tako nećemo odustati niti oko rješavanja onih pitanja koja su se očito otvorila i dovela hrvatski narod u neravnopravnu poziciju", izjavila je Grabar-Kitarović za N1, prenosi Hina.

Nitko ne traži da hrvatski narod bude ravnopravniji od drugih, kazala je Grabar-Kitarović, "međutim, konstitutivnost tri naroda u BiH temelj je, odnosno, krov cijelog Daytonskog ugovora".

Dodala je kako Hrvatska nikad nije ulazila u to tko će biti osoba koja će predstavljati Hrvate u Predsjedništvu BiH, koje orijentacije ili političke strank.

"To je na biračima da odluče Međutim, ono što je vrlo jasno jest da hrvatski član predsjedništva nije samo po nacionalnosti Hrvat, već je on i politički predstavnik svojega naroda, jer to je temelj Daytonskog ugovora - konstitutivnost triju naroda", rekla je.

"Hrvatski narod ima apsolutno pravo izabrati svog predstavnika. Na tome ćemo ustrajati", naglasila je hrvatska predsjednica, koja Draganu Čoviću nije prigovorila što je otišao u Banju Luku na tzv. Dan Republike Srpske.

"Ne mogu ja gospodinu Čoviću diktirati njegovu politiku. Ponavljam, BiH je suverena država i političari donose vlastite odluke, pa tako i gospodin Čović. Jedini kome on odgovara su njegovi birači", zaključila je.

Kada je u pitanju odnos sa Srbijom Grabar-Kitarović kazala je da je razočarana time što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije napravio nikakav pomak u rješavanju pitanja nestalih.

"Iznimno sam razočarana što nema napretka po pitanju nestalih. To je po meni duboko humano i humanitarno pitanje i ne treba ga povezivati niti s univerzalnom jurisdikcijom niti s bilo čime drugim", rekla je Grabar-Kitarović, naglasivši da je svoj politički kredibilitet uložila u odnose sa Srbijom i predsjednikom Vučićem.

Na pitanje smatra li da ju je Vučić "preveslao" kada je ta tema u pitanju, hrvatska predsjednica odgovara da ne misli tako.

"Ne bih rekla da me preveslao, ne volim takve izraze, ali da se ništa nije dogodilo, nije se ništa dogodilo".

Hrvatska predsjednica najavila je da zbog pitanja nestalih postoji i mogućnost hrvatske blokade zatvaranja poglavlja 23 i 24 u srbijanskim pristupnim pregovorima.

"Na ovaj ili onaj način će se to pojaviti, zato što strategija za proširenje, kao uvjet ulaska država naših susjednih na prostoru jugoistoka Europe, postavlja i rješenje bilateralnih pitanja", rekla je Grabar-Kitarović objasnivši da u bilateralna pitanja između Hrvatske i Srbije ulaze i pitanja nestalih, kao i pitanja granice, arhiva, sukcesije, univerzalne jurisdikcije.