Premijer Andrej Plenković najavio je kako epidemiološka situacija omogućava daljnje popuštanje epidemioloških mjera pa se tako povećava broj osoba na javnim događanjima, produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata i ukida se samotestiranje djece u školama.

Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima i okupljanjima na otvorenom i zatvorenom prostoru se povećava, a na događajima s covid potvrdama nema ograničenja broja osoba koje mogu biti prisutne.

Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata s postojećeg ograničenja do 2 sata ujutro.

Također, vezano za vrtiće i škole, planirano je ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi, osim kod obiteljskog kontakta i ukidanje rutinskog samotestiranja učenika jednom tjedno, osim u iznimkama kada je za pojedini razred konstatirano da ima pojavu pozitivnog testa.

Doći će i do ublažavanja mjera kod održavanja sportskih natjecanja, amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, za održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događaja koji su u zatvorenim prostorima, profesionalne umjetničke izvedbe i programe u zatvorenim prostorima, kino projekcije, izložbe, vjerski obredi i sjednica predstavničkih tijela.

“Ovakva situacija gdje postoji određena dinamika zaraze s omikronom, ipak se vidi da su posljedice i oblici bolesti puno lakši nego što je to bilo prije, no i dalje moramo zadržati visoki oprez, virus je i dalje tu i pogađa dio građana i ima najtežih posljedica”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Trenutno smo prešli 70,6 posto odrasle populacije koja je cijepljena barem jednom dozom.