''Nedopustivo je koristiti instrumente koji BiH vode ka stabilnosti i razvoju, a to su EU i NATO integracije, za poticanje blokade, unutarnjih sukoba i političke ucjene'', kaže u priopćenju za javnost Hrvatski narodni sabor ističući kako su EU i NATO savez budućnost BiH.

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine u priopćenju uoči dvije sjednice Predsjedništva BiH ''potvrđuje predanost integracijama naše zemlje u Europsku uniju i NATO savez kao ključnom dijelu svoje vanjskopolitičke strategije koja instrumentalizira stabilnost, prosperitet i razvoj''.

''Apelirajući na političku odlučnost i senzibilitet prema izbornoj volji naroda u ključnim trenucima i prilici za korak naprijed i napredak, HNS BiH poziva sve političke aktere da se suzdrže od daljnjih blokada formiranja vlasti i provedbe Sporazuma o načelima formiranja vlasti koji su dogovorili lideri tri stranke uz podršku Izaslanstva EU u BiH'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je ugrožavanje državne stabilnosti putem opstrukcije Sporazuma izbornih pobjednika o načelima za formiranje vlasti rizik kojeg si Bosna i Hercegovina ne može priuštiti, poglavito u ovom trenutku.

''Pozivamo na suzdržavanje od zloupotrebe mehanizama za pomirenje i napredak, napominjući da su kompromis i suradnja jedna od temeljnih načela europskog duha i vrijednosti. Bosna i Hercegovina može napraviti iskorak ka napretku ukoliko odlučno prihvati ideju članstva u Europskoj uniji i NATO savezu kao prioritet za budućnost zemlje. HNS BiH će se u svojem radu nastaviti ustrajno zalagati za pridruženje EU i NATO-u, braneći proces integracije i prospekt članstva, kao predvodnik pridruživanja istaknutim međunarodnim organizacijama. Hrvatski narodni sabor stoga snažno apelira na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da se ispoštuje potpisani Sporazum imenovanjem mandatara za Vijeće ministara kako bi se, uz napokon uspostavljenu državnu vlast, mogli u potpunosti posvetiti svakodnevnim izazovima i problemima s kojima je Bosna i Hercegovina suočena'', stoji u priopćenju Ureda za informiranje HNS-a.