Odluka o izboru novog borbenog zrakoplova u Hrvatskoj bit će i je u prvom redu politička odluka. Njeno donošenje ponovo je odgođeno, a mediji spekuliraju da su igri ostale samo dvije ponude.

Odgoda je kratkoročna, a kako se može čuti nema spomena da bi netom završeni međunarodni natječaj mogao propasti, piše Večernji list.

Nakon što je premijer Andrej Plenković, uoči glasanja u Saboru o zakonu o obnovi potresom pogođenih područja, kazao da će vlada pričekati s odlukom o novoj borbenoj eskadrili za HRZ, ta je odgoda izazvala nove nedoumice.

Premda ni u Vladi, a pogotovu ne u MInistarstvu obrane koji drži da je na premijeru da objasni koliko će duga biti odgoda, nema službenog stava o datumima, može se čuti da je predsjednik Zoran Milanović dobro pogađao te se očekuje da će odluka o nabavi zrakoplova ipak biti objavljena između prvog i drugog kvartala godine, dakle u ožujku, najkasnije početkom travnjaove godine. Hrvatska, dakle, ne odustaje od nabave nove eskadrile.

U međuvremenu je postalo jasno da je vladina komisija Plenkoviću odaslalo “salomonsku” preporuku o izboru te da je poprilično sigurno riječ o dva zrakoplova. U kategoriji novih pobijedio je američki F-16 blok 70/72, a u kategoriji polovnih francuski Rafale F3-R.

To se slaže s procjenama da će se raditi o nadmetanju između ova dva favorita, a da otpadaju izraelski polovni F-16 i novi švedski JAS Gripen C/D. Sluteći odgodu zbog potresa, u opticaj je puštena i priča kako Šveđani, jer drže da je “natječaj namješten”, idu s novom, najnižom ponudom, jeftinijom od 900 milijuna eura za eskadrilu.

Ta potpuno nesvakidašnja priča, koja sadrži i stav o namještanju izbora, ne nailazi na plodno tlo. Naprotiv, čuje se neslužbeni stav da je natječaj završen i da je kasno za nove prilagodbe ponude. Objašnjenje da je tek riječ o kratkotrajnoj odgodi smirit će, pak, Francuze i američkog proizvođača Lockheed Martina.