U Zračnoj luci 'dr. Franjo Tuđman' u Zagrebu obavljena je primopredaja drugog dvomotornog helikoptera AW139 koji se nabavlja iz Schengenskog instrumenta. Ugovor za nabavu helikoptera sklopljen je 30. prosinca 2015. godine s tvrtkom Leonardo Finmeccanica iz Italije, piše 24sata.hr

Danas su piloti provozali dva helikoptera od kojih je jedan kupljen u siječnju, a drugi sada. Ministar policije Vlaho Orepić rekao je kako realiziraju konkretne stvari.

- Hrvatska raspolaže s najboljim helikopterima u Europi ovog tipa. Ovo je približavanje realiziranju cilja da se uđe u Schengen - rekao je Orepić.

Robert Križanić, šef pilota zrakoplovne jedinice MUP-a rekao je da piloti tog helikoptera moraju ići na posebnu obuku u Italiju.

Helikopter će se koristiti za nadzor državne granice na kopnu i moru, sa središnjom bazom u Zagrebu. Domet helikoptera je 1.250 km, a razvija maksimalnu brzinu 310 km/h. Ima kameru kojom prepoznaje ljude na udaljenosti od 4.000 metara i vozila od 7.000 metara.

Također, ima dodatni spremnik goriva od 500 litara za povećani domet leta. Ima i kuku za teret te vitlo za izvlačenje unesrećenih. Može primiti 12 putnika i 2 pilota.

Ovaj helikopter omogućit će brz prijevoz interventnih policajaca do određenih lokacija na moru, prekrcaja policajaca na plovni objekt u svrhu identifikacije i pregleda plovila. Helikopter košta 15,7 milijuna eura.