Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Ona je istaknula da će raditi za mir i prosperitet europskih građana.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica, danas je na tajnom glasanju odlučivala između Pejčinović-Burić i belgijskog ministra vanjskih poslova Didiera Rejndersa.

U svom prvom govoru nakon što je izabrana Marija Pejčinović Burić kazala je da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe.

"Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo", rekla je obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE.

Istaknula je da međunarodna organizacija treba "poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE - Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama.

"Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana", zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori.

Za pobjedu je bilo potrebno minimum 216 od 324 glasa. Glasalo se u dva kruga, jedan je bio prijepodne, a drugi poslijepodne, prenosi N1.

Marija Pejčinović Burić novu funkciju preuzet će početkom listopada.

Hrvatska je, kazao je ranije premijer Andrej Plenković, obavila jako dobar posao oko kandidature ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za funkciju glavne tajnice Vijeća Europe.

Proteklih pet godina glavni tajnik Vijeća bio je Thorbjorn Jagland, bivši premijer, ministar vanjskih poslova i predsjednik parlamenta iz Norveške.

Hrvatska ministrica ovom je pobjedom postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.