Hrvatska reprezentacija je pred 79.128 gledatelja na rasprodanom At&T Stadiumu u Dallasu u prijateljskoj utakmici pobijedila Meksiko 1:0 golom Ivana Rakitića iz penala u 62. minuti. Tako je Dalićeva momčad nakon poraza od Perua prošlog petka američku turneju završila s polovičnim učinkom.

Gol iz penala, ozljede Badelja, Ćorluke i Pjace te dobra igra Ante Rebića sve je što je izbornik Dalić dobio od utakmice protiv Meksika, ali i cijelog tjedna provedenog u SAD-u.

U odnosu na utakmicu s Peruom, u sastavu protiv Meksika nije bilo Modrića, Perišića, Mandžukića, Kalinića, Subašića i Brozovića. No Hrvatska nije izgledala toliko loše s obzirom na okolnosti, a u svakom slučaju nije bila u nimalo podređenom položaju protiv nabrijanih Meksikanaca.

U utakmici koja je bila sve samo ne prijateljska, Hrvatska je bolje otvorila te mogla povesti da su Kramarić u 13. i Rebić minutu kasnije bolje reagirali iz obećavajućih situacija. Apsolutno najraspoloženiji igrač u obje momčadi bio je Ante Rebić s kojim su meksički bekovi teško izlazili na kraj i Zlatko Dalić moći će igrača Eintrachta ozbiljno uračunati u potencijalne opcije u Rusiji.

Kako je utakmica odmicala, tako se situacija na terenu potpuno nepotrebno počela zaoštravati da bi se sredinom poluvremena, nakon što se Araujo teško ozlijedio, zaredalo nekoliko prečvrstih startova na obje strane, ali nasreću bez kartona i ozljeda. Mogla je Hrvatska do vodstva i u 39. minuti kad je Pivarić, u želji da centrira, umalo gotovo savršeno pogodio Ochoine rašlje, ali je meksički golman uspio loptu odbiti u korner. Dalić je nekoliko minuta ranije umjesto Vrsaljka uveo Jedvaja iako Šime nije djelovao ozlijeđeno. Vjerojatno je riječ o dogovoru s Atleticom. No u sudačkoj nadoknadi morao je izvaditi Badelja koji je ostao ležati nakon jednog starta i odmah je signalizirao da ne može nastaviti igru pa je ušao Bradarić.

Meksikanci, iako su imali posjed lopte, ništa nisu odigrali u prvih 45 minuta pa je Juan Carlos Osorio u nastavku uveo Salceda, Layuna i Molinu i njegova momčad je proigrala. Layun je unio dosta pomutnje u hrvatsku obranu, no ona je na čelu s Ćorlukom i Vidom bez većih problema odlijevala protivničkim napadima.

U 55. minuti Marko Pjaca uhvatio se za mišić iznad koljena koje je operirao i s bolnom grimasom sjeo na travnjak. Nastavio je utakmicu, ali ga je pet minuta kasnije zamijenio Marko Rog. Dok je izlazio s terena, na Pjacinom izrazu lica nije se vidjela velika zabrinutost pa je vjerojatno izašao iz čistog opreza. 

A da je utakmica sve samo ne prijateljska, vidjelo se u 62. minuti kad je Layun potpuno neshvatljivo raspalio po koljenu Tina Jedvaja u kaznenom prostoru i sudac je bez razmišljanja dosudio kazneni udarac. Realizirao ga je v. d. kapetana Ivan Rakitić, kojemu je ovo bila 90. utakmica za Hrvatsku.

Sedam minuta kasnije Pivarić je nespretno u skoku udario Jimeneza pa ga onda još jednom nehotice nagazio. Za to vrijeme je nesretni Reyes, koji je ušao na poluvremenu, s tugom na licu ozlijeđen sjedio uz reklame. Nekoliko trenutaka kasnije Ćorluka će sjesti na travnjak držeći se za nogu te će ga zamijeniti Nižić i utakmica će izgledati na pravu, ratničku, a ne na prijateljsku.

U takvom ozračju Hrvatska je do kraja mirno održavala prednost, a pobjedu je mogla potvrditi u 82. minuti da Pašalić krasnu akciju Pivarića i Čopa nije završio "pretvaranjem" na stadionu Dallas Cowboysa.

Hrvatska - Meksiko 1:0 (Rakitić 62' - 11 m)

Hrvatska: Kalinić, Pivarić, Vida, Ćorluka (Nižić), Vrsaljko (Jedvaj), Badelj (Bradarić), Rakitić (Pašalić), Rebić (Čop), Kovačić, Pjaca (Rog), Kramarić

Meksiko: Ochoa, Moreno, Ayala, Araujo (Reyes, Salcedo), Pizarro (Layun), Guardado (Jimenez), Govea (Molina), Hernandez, Chicharito, Lozano, Vela