Hrvatska će transparentno zatvoriti proces nabave vojnih zrakoplova iz Izraela i krenuti u novi proces u cilju da dobije kvalitetan višenamjenski borbeni zrakoplov koji joj je potreban za nadzor zračnog prostora, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević, prenosi Hina.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Błaszczakom, ministar Krstičević ponovio je da su predstavnici Države Izrael prije nekoliko dana u Zagrebu objasnili da nisu uspjeli dobiti konačno odobrenje Sjedinjenih Država za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj iako su imali njihovo predodobrenje za taj posao te da je to ''isključivo njihova odgovornost''.

Izraelci su ''još jednom ponovili da je cijeli proces s hrvatske strane bio iznimno profesionalan i otvoren i da su ljudi u Hrvatskoj pokazali visoku razinu odgovornosti, da smo u procesu postavili sva potrebna pitanja i da smo u procesu dobili sva potrebna jamstva'', kazao je ministar.

''I Sjedinjene Države kao naš strateški partner u području obrane od početka naglašavaju, pa i u zadnjem priopćenju, da su davale potpunu potporu hrvatskoj akviziciji aviona F-16 iz Države Izrael'', dodao je.

Ministar je kazao da će Hrvatska pokrenuti novi proces nabave vojnih zrakoplova.

''Mi ćemo transparentno zatvoriti taj proces i sa svim ovim iskustvom, sa svim ovim dodatnim znanjem, krenuti u novi proces koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski borbeni zrakoplov koji joj je potreban i da dobije nadzor svojeg zračnog prostora. Ova vlada će sigurno učiniti sve da se to i dogodi'', kazao je.