Danas je zadnji dan kada se u Hrvatskoj može plaćati kunama.

Razdoblje dvojnog optjecaja kuna i eura završava u ponoć sa subote na nedjelju i od tada će se moći plaćati samo eurima.

Period dvojnog optjecaja počeo je, naime, s uvođenjem eura 1. siječnja i traje do 14. siječnja. Prvih 14 dana nove godine omogućeno je plaćanje i kunama i eurima, a u pravilu se ostatak vraćao samo u eurima. No razdoblje dvojnog optjecaja završava danas, navodi Index.

Gdje nakon subote mijenjati kune

Danas je stoga zadnja prilika za plaćanje kunama. Ako i nakon subote budete imali kuna, zamijeniti ih možete do kraja 2023. u svim bankama, poslovnicama Hrvatske pošte i Fine, a od 1. siječnja 2024. u Hrvatskoj narodnoj banci.

U skladu sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj banke, Hrvatska pošta i Fina svim potrošačima će u roku od 12 mjeseci od dana uvođenja eura, to jest od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023., mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura po fiksnom tečaju konverzije (1 euro = 7.53450 kuna).

U tom se razdoblju zamjena provodi bez naknade, a u jednoj transakciji može se zamijeniti najviše 100 novčanica i 100 kovanica kuna, napomenuli su iz HNB-a.

Zamjena kuna u HNB-u tek od 1.1.2024.

HNB počinje mijenjati gotov novac kune za gotov novac eura 1. siječnja 2024., bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice kune, uključujući lipe, do 31. prosinca 2025., a novčanice kune bez vremenskog ograničenja.

"Sukladno propisima, HNB prije 1. siječnja 2024. ne zamjenjuje gotov novac kune za gotov novac eura", naglasili su iz središnje banke u kratkom priopćenju.

Velika promjena na bankomatima

Na snagu će ovoga vikenda stupiti i velika promjena na bankomatima. Naime, završava jednomjesečno razdoblje kada se gotovina mogla podizati na bankomatima svih banaka bez naknade.

Podsjetimo, dogovorom HNB-a i poslovnih banaka, omogućeno je da od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. svi građani, bez obzira na to čiji su klijenti, mogu podizati novac na svim bankomatima, bez plaćanja naknade.