Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u osminu finala Europskog prvenstva. Vatreni su u odlučujućoj utakmici na Hampden Parku u Glasgowu s 3:1 svladali Škotsku.

Škotska je bolje otvorila utakmicu, već su u prvih nekoliko minuta zaradili tri kornera, a u šestoj su imali i prvu veliku priliku na utakmici. McGinn je ubacio na drugu vratnicu do Chea Adamsa, no Dominik Livaković uspio je loptu odbiti u korner.

Škoti su nastavili s napadima, ali se Hrvatska uspješno branila. U 17. minuti Vatreni iz prve prave prilike dolaze do vodstva. Juranović je s desne strane ubacio u kazneni prostor, Perišić je lijepo glavom spustio za Vlašića koji pogađa za 1:0.

Hrvatska tada preuzima terensku inicijativu i nastavlja napadati šokirane Škote. Modrić je u 22. minuti sjajno šutirao s 20-ak metara, ali je lopta otišla malo preko gola.

Škotska je uzvratila preko Dykesa i McGinna, ali raspoloženi Livaković nije dopustio promjenu rezultata.

Hrvatska je nastavila s pritiscima i kada se činilo da je samo pitanje vremena kada će povećati svoje vodstvo, dogodilo se upravo suprotno.

McGregor je u 42. minuti šutirao s ruba kaznenog prostora, lopta je prošla nekoliko hrvatskih igrača koji je nisu uspjeli izblokirati i završila u donjem desnom kutu Livakovićeva gola za 1:1.

Rezultat se do kraja poluvremena više nije mijenjao i na predah se odlazi s 1:1.

Gvardiol je dobro ušao u drugo poluvrijeme i u dva navrata zaprijetio Marshallovom golu.

Perišić je u 56. minuti ušao u sjajnu priliku pred Marshallom koji mu je nevjerojatno obranio, ali i da je Interov ofenzivac zabio, to ne bi vrijedilo jer je označeno zaleđe.

Minutu kasnije McGinn se lukavo ušuljao na drugu vratnicu i ispratio lijep ubačaj s lijeve strane, ali je loše zahvatio loptu.

Hrvatska u 62. minuti ponovno dolazi u vodstvo. Petković je iz kaznenog prostora vratio do ruba gdje je stajao Kovačić, a on je opet vratio unazad do Modrića koji s 20-ak metara postiže jedan od najljepših golova na turniru.

U 77. minuti Hrvatska dolazi do trećeg gola i potvrde prolaza u osminu finala.

Modrić je izveo korner i ubacio u kazneni prostor, a tamo je najviši bio Perišić i zabio za 3:1.

Rezultat se do kraja utakmice više nije mijenjao. Škoti su nakon trećeg primljenog gola izgledali kao da su odustali od utakmice, Hrvatska je bez problema čuvala rezultat i zasluženo prošla u osminu finala Europskog prvenstva.

U drugoj utakmici grupe D, Engleska je s 1:0 svladala Češku, što znači da Hrvatska kao druga prolazi u osminu finala.