Državno odvjetništvo Republike Hrvatske traži od Tužiteljstva BiH adrese 16 generala Armije zbog zločina nad bh. Hrvatima, objavio je Večernji list. Kako navode novine pozivajući se na izvor eiz Tužiteljstva BiH, državno odvjetništvo Republike Hrvatske zatražilo je posredstvom institucija vlasti u BiH provjere adresa i statusa šesnaest bivših armijskih generala i časnika koje se tereti za ratne zločine počinjene nad bh. Hrvatima. Večernjakov izvor tvrdi kako je ovaj zahtjev pravosudnih institucija Hrvatske zaprimljen te da se sada radi na odgovoru koji se realizira sukladno ugovoru o suradnji u pravnim stvarima. Nakon dovršetka istražnih radnji DORH će odlučiti o podizanju optužnica.

Ovaj korak DORH-a dolazi nakon što su hrvatske udruge Domovinskog rata u BiH podnijele na više od 50 stranica DORH-u kaznenu prijavu protiv šesnaest bivših časnika bošnjačke Armije BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima na području središnje Bosne i Hercegovine tražeći da odgovaraju za brojna ubojstva i zločine s obzirom na to da su ''nedodirljivi'' pravosuđu BiH. Na popisu prijavljenih su prvi zapovjednik Armije BiH general Sefer Halilović, zamjenik načelnika Glavnog štaba general Jovan Divjak, član Glavnog štaba general Vehbija Karić, zapovjednik Drugog korpusa Enver Hadžihasanović, zapovjednik Operativne grupe Zapad za Bugojno, Uskoplje i Novi Travnik i načelnik Štaba komande Sedmog korpusa general Slemo Cikotić, koji je trenutno savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Predstavnici više hrvatskih udruženja proisteklih iz proteklog rata u BiH, koji su i državljani Hrvatske, podnijeli su glavnom hrvatskom državnom tužitelju Dinku Cvitanu prijavu početkom ožujka u Zagrebu. ''Hrvatska udruženja odlučila su se na ovakav potez u Hrvatskoj jer ne vjeruju pravosudnim institucijama BiH, koje nisu procesuirale brojne zločine počinjene nad Hrvatima, posebno zapovjednog vrha koji je bio glavni nositelj vojnih operacija i koji je bio odgovoran za plan napada na prostore na kojima su živjeli Hrvati, te za zločine koji su počinjeni pod njihovim zapovijedanjem'', navodi Večernjak.