Turistički djelatnici u Dalmaciji pozdravljaju najavu skorog otvaranja granice za turiste iz Bosne i Hercegovine.

“Splitsko-dalmatinska županija je prošle godine imala više od 200.000 gostiju iz Bosne i Hercegovine, dakle negdje oko milijun noćenja, tako da su nam turisti iz Bosne i Hercegovine jako značajni”, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.
 
Prema službenim podacima, tijekom 2019. godine Splitsko-dalmatinska županija bila je druga u Hrvatskoj, nakon Istarske, po broju ostvarenih turističkih noćenja. Zabilježeno je 20,5 milijuna noćenja u toj županiji, dok je u cijeloj Hrvatskoj ukupno bilo 108,6 milijuna noćenja.

“Naravno”, nastavlja Stella, “da nam je zanimljivo da dođu, ali s druge strane moramo sačuvati kvalitetnu epidemiološku sliku, ne samo u našoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj”.

“Nadamo se kvalitetnoj procjeni epidemiologa, policije i Ministarstva da procijene što je najkvalitetnije i najbolje u smislu otvaranja granica”, optimističan je Stella.

Skoro otvaranje granice za turiste iz Bosne i Hercegovine najavio je u izjavi novinarima 10. lipnja hrvatski ministar turizma Gari Capelli. “Do kraja lipnja sigurno će biti otvoreno. Dakle naročito hotelijeri Makarske i ovaj dio, osobno su me u zadnjih par dana nazvali. Inzistiraju na što prije otvaranju prema Bosni i Hercegovini jer ima jako puno interesa, ja mislim da ćemo i prije, negdje oko 22., 23. najkasnije 25. lipnja s BiH otvoriti granicu”, najavio je tada ministar.

Na upit RSE za komentar ove najave iz ureda direktora Hrvatske udruge turizma i bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića su poručili kako ne bi ništa komentirali dok najava ne postane – službena odluka. Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije je 11. lipnja organizirala i posebnu obuku za iznajmljivače u ovoj COVID i post-COVID situaciji, na kojoj su o postupanju sa gostima govorili epidemiolozi, granična policija, predstavnici županijskog Kriznog stožera i Ministarstva turizma.

“Objasnili su što se događa kod ulaza na granici, kako se postupa, što gosti trebaju znati, kako se postupa kada se gosti zaraze i sve ostale stvari”, pojasnio je Stella. Video snimka edukacije će biti dostupna svima na stranicama te zajednice i poslana svima kako bi se svi iznajmljivači mogli kvalitetno educirati. “Doduše, još čekamo konačne mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite koji će nam objasniti koji su točno protokoli i procedure u slučaju da dođe do zaraženog turista ili nešto slično”, navodi Stella.

Epidemiologinja Vesna Barišić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije podsjetila je za RSE koje su epidemiološke upute za sve strane državljane pri ulasku u Hrvatsku aktualno na snazi i što je u svemu posao epidemiologa. “Pravila su da osoba koja uđe u Republiku Hrvatsku treba svesti kontakte na nužni minimum. To znači izbjegavati fizičke kontakte, držati udaljenost od jedan i pol metar, češće prati i dezinficirati ruke, mjeriti tjelesnu temperaturu, i ako je temperatura više od 37,2 stupnja Celzija i ako se osoba osjeća bolesno, treba potražiti pomoć osobe kod koje je smješten da bi kontaktirao nadležnog epidemiologa”, kazala je doktorica Barišić. “Naš posao epidemiologa je onda”, pojasnila je Barišić, “što prije uzeti osobu u obradu, procijeniti situaciju, odlučiti hoće li se ići na testiranje ili ne i tražiti kontakte kako bi se ograničilo širenje bolesti”. Ove su mjere objavljene još 9. svibnja 2020. godine. Posebne mjere vrijede i kod smještaja i boravka na plaži.

U objektima gdje su turisti smješteni, osoblje mora svako jutro mjeriti temperaturu i držati fizičku distancu od metar i po. Kada jednom dođu na plažu strani će turisti, podjednako kao i domaći, morati i tu održavati distancu, odnosno neće ih smjeti biti više od 15 na 100 kvadratnih metara. Odredba o distanci ne vrijedi za članove iste obitelji. Prema podacima Turističke zajednice Republike Hrvatske i zaprimljenim prijavama i odjavama turista kroz sistem eVisitor, u Hrvatskoj je tijekom siječnja ove godine boravilo 226.949 turista. Od ukupnog broja turista, 126.619 bili su strani gosti, a 100.330 domaći.

U strukturi ukupnog broja stranih gostiju u Hrvatskoj, na prvom mjestu siječnju su bili turisti iz Slovenije sa 16.740 dolazaka, a zatim iz Italije sa 12.805 dolazaka. Na trećem mjestu su bili turisti iz BiH sa 12.334 dolaska. Najbrojniji gosti u Dubrovniku u siječnju su bili iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kine, Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana. Više od 10.000 turista posjetilo je u siječnju Split, što je za 20 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a najviše je, također, bilo gostiju iz Bosne i Hercegovine, i to 2.727.

vecernji.ba