Ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, stigla je u Kairo sa suprugom zatočenog Tomislava Salopeka kako bi pokušale dogovoriti uvjete njegovog puštanja. Za to vrijeme, online forumi na kojima pripadnici i pobornici ISIS-a nesmetano komuniciraju počeli su sumnjati u opravdanost Salopekovog ubojstva, javlja Vocativ, prenosi Telegram.hr.

‘Što je zgriješio taj Hrvat da zaslužuje smaknuće?’

Naime, neki članovi tih foruma su pitali: "Što je zgriješio taj Hrvat da zaslužuje smaknuće?", a jedan drugi komentator je tražio šerijatsko objašnjenje takvog ponašanja pripadnika ISIS-a. Zanimljivo je da se pojavio i glas protiv smaknuća: "Na ovakav način nikad nećemo ostvariti puštanje svih zatočenica iz egipatskih zatvora. Nećemo osloboditi nikoga, a samo ćemo izazvati više krvoprolića."

Neki drugi članovi tvrde da je potpuno prihvatljivo pogubiti Salopeka. Tvrde da Hrvatska humanitarnom pomoći sudjeluje u borbi protiv ISIS-a i na taj način podupire "križarsku koaliciju". Upravo je to, pišu komentatori, opravdanje za "ubojstvo nevjernika koji kroči na islamsku zemlju". Jedan drugi korisnik je objavio sliku naslovnice jednih vijesti s naslovom "Hrvatska najavila da će obučavati iračke vojnike za borbu protiv ISIS-a". Moderator tog foruma navodno je objavio nekoliko točaka kroz koje nudi šerijatsko objašnjenje postupaka.

Hrvatski analitičari su skeptični

Dugogodišnji profesor Američkog sveučilišta u Kairu dr. Ivan Iveković za Jutarnji je kazao da čisto sumnja da bi egipatske vlasti bile spremne krenuti u ispunjavanje zahtjeva terorista.

Analitičari Igor Tabak i Mate Laušić, s obzirom na dosadašnji rasplet talačkih kriza koje su izazvali islamski džihadisti, nisu optimistični o sudbini Tomislava Salopeka, a ističu i da Hrvatskoj ostaje vrlo malo prostora za diplomatsko-političke manevre.

"Žao mi je što je, prema dosadašnjim iskustvima, ovdje teško prognizirati nekakav pozitivan ishod. Zahtjevi koje su otmičari postavili su namjerno prilično mutni, rokovi su vrlo kratki, a obje strane, ona koja postavljaju ultimatum i ona od koje se očekuje ispunjenje zahtjeva, a to je egipatska država, su jako oštre i ne baš sklone kompromisima. No, s obzirom da se Egipat trudi postaviti pozitivnu sliku prema van, među ostalim i zbog otvaranja novog pravca Sueskog kanala, možda je trenutak u kojem bi bilo efikasnije probati intervenirati izvana. To je možda jedan prolaz za našu vanjsku politiku, ali je pod velikim upitnikom, tim više što je pola ultimatuma isteklo. Dakle, nažalost, jako je teško biti optimist u ovoj situaciji", kazao je za Hinu analitičar portala Orbis.org "Obrana i sigurnost" Igor Tabak.

Supruga i rodbina shrvani

Salopekova supruga i rodbina su potpuno shrvani, tvrde njihovi poznanici. "Prvi je to glas da je itko išta za našeg Tomu zatražio! Zamjena za nekoga? Pa to je strašno. I jučer su se neki naši čuli s bazom u Egiptu. Poslodavac stalno govori da nema dobrih vijesti. Svi su zabrinuti. Od trenutka kad je doznala da je otet, Tomičina žena totalno je izvan sebe. Živi u strahu i za sebe i za život ostalih članova. Toliko je shrvana da joj je pružena i psihološka pomoć. Stručnjaci su joj svaki dan na dispoziciji. O otmici ne razgovara ni s kime jer i ne smije. Začahurila se u sebe. Svi se hvatamo za slamku, za bilo koju vijest koja kapne", kazao je za Jutarnji list jedan od članova rodbine Salopekovih.

Prvi incident na toj prometnici

Podsjećamo, otmica se dogodila na cesti na kojoj se nikada nije dogodio nikakav incident. Pretpostavljalo se da je Hrvat otet greškom jer su otmičari možda mislili kako je riječ o francuskom državljaninu. Otet je 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju.

Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

Prve vijesti o sudbini nesretnog Tomislava bila je objava snimke sa zahtjevima otmičara i prijetnjom smaknućem za 48 sati.

Na toj snimci Salopek je prisiljen pročitati tekst zahtjeva: "Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. Oženjen sam s Natašom, imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku CGG (Compagnie Générale de Géophysique). Vojnici Islamske države su me zarobili u srijedu 22. lipnja. Spremni su razmijeniti mene za muslimanke koje su zatočene u egipatskim zatvorima. Dogovor mora biti postignut u sljedećih 48 sati. U suprotnom, vojnici Islamske države će me ubiti."