Ključ za dogovor oko izmjena Izbornog zakonodavstva, prema inforamcijama, profesora Šaćira Filandre je u rukama političara iz RS. Informacije, kojima kaže, raspolaže, Republika Srpska bi mogla pristati na simetrično rješenje, izbor člana Predsjedništva iz RS u Parlamentu, čemu su se do sada protivili i vlast i opozicija.

“Po nekim informacijama koje i sam imam da Republika Srpska pod pritiskom Vučića pristane na posredni izbor člana Predsjedništva obzirom da njoj država, kako oni kažu ništa i ne znači”, pojasnio je Filandra.

Filandra je pohvhalio i hrvatsku diplomaciju.

“Europska unija će apsolutno biti na stajalištu koje Čović traži obzirom da je taj posao hrvatska diplomacija dobro odradila i pripremila“, rekao je sugovornik N1 potcrtavajući da na to probosanske snage neće pristati.

Sugovornik N1 se osvrnuo i na istragu koja se vodi u Tužiteljstvu BiH, a u vezi sa napadom na ustavni poredak BiH, protiv političara iz RS.

“Iskustvo kaže da je najbolje biti u sukobu sa našim pravnim sustavom zato što nikada nećete otići u zatvor”, rekao je Filandra.

Filandra je istaknuo kako je realno očekivati sankcije portiv Republike Srpske, nakon sankcija političarima osobno. Sugovornik N1 se osvrnuo i na pozive SDP-a da NATO trupe dođu Brčko: “To meni djeluje politički infantilno”, zaključio je Filandra.