Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je u Hrvatskoj od jučer 49 novozaraženih, što čini ukupnu brojku od 635 zaraženih do sada, a koronavirus je uzrokovao četiri potvrđena smrtna slučaja.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite kako je jutros u odnosu na jučer 16 od sati u Hrvatskoj 49 novopotvrđenih bolesnika od COVID-19.

"U odnosu na jučerašnje povećanje od 56, brojka je danas manja, a većina od novih 49 bolesnika dolazi s nove mikrolokacije", kazao je ministar zdravstva.

Do sada je u Hrvatskoj testirano testirano 4.938 bolesnika.

Jučer je preminula još jedna osoba u Puli, stara 92 godine, sa značajnim komorbiditetom, naveo je Beroš, tako da je to četvrti potvrđen slučaj smrti uzrokovan koronavirusom.

"Epidemiološka slika u Hrvatskoj i dalje je zadovoljavajuća i optimistična", tvrdi Beroš.

Blaži bolesnici se tretiraju kod kuće, ukoliko postoje uvjeti za to, kazao je.

Na respiratorima je trenutačno 19 bolesnika, dok je oporavljenih od korona virusa u Hrvatskoj do sada 45 osoba. Na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" na respiratorima je 10 bolesnika, a slobodnih respiratora na toj klinici je još trideset.

Jedna osoba na respiratoru na Klinici je u težem kliničkom stanju.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izvijestio je kako je na otoku Murteru uvedena karantena, s obzirom da je od jučer na toj mikrolokaciji detektirano sedam novih slučajeva.

Od jučer je došlo do onečišćenja zraka mikrolebdećim česticama koje uzrokuju respiratorne i kardiovaskularne probleme, izvijestio je Capak, dodao je kako je prošireno na više susjednih država i izvor mu nije u Hrvatskoj, te kako onečišćenje sa zračnim strujanjima odlazi na zapad.

U Istri je jučer potvrđeno čak 13 novozaraženih koronavirusom, jutros je izvijestio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, a uzrok je, kako navodi, avionski let iz Turske na kojem se zarazilo šest Istrana.

Prosječno trajanje inkubacije bolesti COVID-19 je pet do šest dana, tvrdi Capak, te dodaje kako će se tek naknadno moći potvrditi zaraze uzrokovane intenzivnijom socijalizacijom nastalom nakon potresa koji je u prošlu nedjelju pogodio Zagreb.

U Hrvatskoj je ukinut dio preventivnih mjera, tako da je već danas otvoren dio specijaliziranih trgovina u sklopu tržnica u kojima se prodaju prehrambeni proizvodi, a na području Zagreba i okolice dozvoljen je i rad dijelu trgovina s građevinskom opremom kako bi se mogle sanirati posljedice nastale od potresa.