Vodeća hrvatska infektologinja i članica nacionalnog Kriznog stožera, ravnateljica Infektivne klinike ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić, za Dnevnik Nove TV je kazala kako su prvi bolesnici zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj imali blagi oblik bolesti i dobro su.

Markotić kaže da je kod zaraženih važno pratiti dva elementa, a prvi je jesu li još pozitivni nakon što se napravi bris. Kada je riječ o prvim oboljelima u Hrvatskoj, oni su klinički jako dobro, ali bris je još pozitivan pa mogu biti zarazni za svoju okolinu te ih žele još promatrati, ali ne očekuju nikakve dodatne probleme.

''Prije nekoliko dana je izašao rad gdje se pokazalo u Kini da i do 25 dana može biti pozitivan nalaz u nosu onih koji su preboljeli bolest'', kaže Markotić, prenio je PoslovniDnevnik.

Što se tiče eksperimentalnog lijeka, kaže da će biti doniran u Rijeci, a bolesnici će ga dobiti ako sami pristanu na to.

Markotić ističe kako je Hrvatska brzo reagirala nakon kreiranja prvog testa za koronavirus u Berlinu. Već nekoliko dana nakon toga Hrvatska je među prvima u Europi postavila taj test i bila sposobna detektirati bolesne. Pohvalila je organizaciju odjela infektologije te dodala kako su se epidemiolozi mogli brzo organizirati i kontaktirati kontakte te ih na neki način izolirati.

''Te mjere su se zasad pokazale jako dobrima'', kazala je u Dnevniku Nove TV.