Danka Vidaković (48) iz njemačkog sela Gerstetten kod Heidenhaima (Baden-Württemberg), već nekoliko mjeseci pokušava doznati istinu o svojoj sestri blizanki za koju su liječnici rekli kako je preminula samo dan nakon rođenja.

Da ima sestru blizanku doznala je tek kad je imala 15 godina, a kad je doznala ono što su joj skrivali 15 godina, u sestrinu smrt nikad nije povjerovala.

Nitko od obitelji nije vidio tijelo moje sestre

Fenix je već pisao o Dankinoj potrazi za sestrom blizankom, a nedavno je dobila novu potvrdu za svoje sumnje, te je još više uvjerena da joj je sestra živa.

"Nedavno sam dobila izvadak iz Matične knjige rođenih i Matice umrlih. Neki se podatci ne podudaraju, pogotovo o mjestu rođenja i navodne smrti moje sestre blizanke", kaže Danka.

Ona i sestra rođene su u Sisku 1. listopada 1973. godine u jutarnjim satima. Roditelji su njoj nadjenuli ime Danka, a sestri Neda. U izvatku iz Matice umrlih općine Črnomerec u Zagrebu kojeg je Danka dobila prije nekoliko dana, piše kako je njezina sestra rođena i preminula u Kutini. Pod rubrikom „ime“ piše „nepoznato“.

"To je čudno, jer su nam roditelji izabrali ime i prije nego smo se rodile. Prezime Zukanović i ime roditelja Ivan i Slavica je točno navedeno. No, u to vrijeme su mom ocu rekli kako je jedna blizanka preminula dan poslije rođenja, a u izvatku iz Matice umrlih piše kako je preminula istog dana kad je rođena u večernjim satima, odnosno u 20 sati i 45 minuta i to u Kutini. Nitko u to vrijeme nije spominjao da su djevojčicu iz Siska prevozili u bolnicu u Kutinu, već su obje blizanke prevezene helikopterom u Vinogradsku bolnicu, današnju bolnicu „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu. Otkud onda podatak da je preminula u Kutini. Nitko od obitelji nije vidio tijelo moje sestre", govori Danka.

Najprije rekli da nema rodnog lista pa ga našli

"Kada sam došla u matični ured tražiti smrtni i rodni list za sestru, rodni list sam dobila odmah, a za smrtni su rekli da ga nema i onda su negdje zvali i dobili broj pod kojim je upisana kao preminula, ali mi nije jasno zašto njoj piše da je rođena u Kutini kad smo blizanke i obje smo rođene u Sisku. Nije mi jasno niti zašto joj u rubrici ime piše „nepoznato“, a roditelji su rekli da su joj nadjenuli ime Nada. Ništa mi više nije jasno. Sada sam uvjerena da je moja sestra živa, a to tvrdim od dana kada sam doznala da imam sestru. Mama mi je rekla da joj nisu dali da mene dođe vidjeti u bolnicu dok sam bila u inkubatoru, a u bolnici sam bila dva mjeseca. Samo je smjela doći po mene. Iskreno, sada se pitam jesam li ja uopće njezino dijete", pita se Danka.

Istinu doznala slučajno

Danka već dvije godine živi u Njemačkoj. Već neko vrijeme pokušava doznati istinu o svojoj sestri blizanki.

"Puno je razloga zbog kojih ne vjerujem u njezinu smrt. Osjećam, sumnjam i uvjerena sam kako je moja sestra negdje živa, a najnovija saznanja su me još više uvjerila u to", kaže Danka koja je podrijetlom iz sela Ilova kod Kutine.

Da je imala sestru blizanku i to jednojajčanu, Danka je doznala slučajno. Imala je 15 godina i htjela podići rodni list u matičnom uredu. No, dali su joj rodni list na ime Nada Zukanović. Nije znala zašto piše drugo ime, a ostali su podatci svi točni. Majka ju je napustila kad je imala samo šest mjeseci pa nju nije mogla pitati. Pitala je oca, a on joj je tada otkrio istinu o blizanki Nadi.

"Otac mi je rekao kako je moja sestra blizanka preminula samo dan po rođenju. Rodile smo se prerano u bolnici u Sisku, helikopterom smo prebačene u tadašnju Vinogradsku bolnicu, a današnju bolnicu „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu. Ja sam u bolnici ostala dva i pol mjeseca, a sestra je navodno preminula dan po rođenju. Bolnica je ocu poslala telegram kako je jedna od blizanki preminula. Koja, nisu mu napisali", govori Danka.

No, otac nije dobio smrtovnicu, ni tijelo bebe, a niti je znao kako je blizanka preminula. Prvi šok nakon tog saznanja zamijenio je osjećaj tuge, jer njezina sestra nema groba. Nitko nije znao što se dogodilo, a Danka je željela znati.

"Cijela ta priča mi je bila pomalo čudna. Raspitivala sam se što se dogodilo, kako je umrla, ali otac nije znao. Dugo sam zamjerala ocu jer nije tražio bilo kakav dokument vezan uz moju sestru, ali onda sam odlučila sama potražiti odgovore", govori Danka.

Fenix-magazin/Marijana Dokoza