Nedavno je ravnatelj Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona State Departmenta pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH Benjamin Rockwell za jednu tiskovinu izjavio kako američka administracija podržava ukidanje županijskih ministarstava unutarnjih poslova, što je naišlo na odbijanje hrvatskih dužnosnika smatrajući to korakom k ukidanju županija i daljnjoj centralizaciji federalnog entiteta u interesu većinskih Bošnjaka. Također podržavamo i model strukture u Distriktu Brčko.

Zagovaramo njegovo proširenje i primjenu na županije u Federaciji BiH, a koji bi podrazumijevao na neki način uklanjanje ministarstava unutarnjih poslova na županijskoj razini”, rekao je Rockwell. Na takvu izjavu, koja je ostala prilično “u sjeni”, bez prevelike medijske pompe, zatražili smo od Veleposlanstva SAD-a u BiH smatra li se to službenim stavom ove administracije.

Loša iskustva sa “šerifom”

“U sklopu ovih reformi podržavamo nastojanja daljnjeg razvoja na osnovi modela i strukture Distrikta Brčko te njihovu provedbu na razini županija. Ured za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provođenje zakona (INL) Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, u suradnji s ostalim agencijama, sastavni je dio ovih nastojanja”, naveli su iz Ureda za informiranje Veleposlanstva SAD-a u BiH. Iskustvo Distrikta Brčko govori, pak, kako sustav s kojim se tamo eksperimentiralo nije toliko uspješan. Ne postoji ministarstvo pri Vladi Distrikta, ali su unutarnji poslovi uređeni kao tijelo uprave gdje građani ostvaruju svoja prava. Policija je ustrojena tako da je na čelu policijski šef koji funkcionira po uzoru na američkog šerifa. Sudjeluje na sjednicama Vlade Distrikta, ali ne odlučuje ni o čemu. Odgovara policijskim tijelima koja nadziru rad te izvješće podnosi Skupštini i gradonačelniku. No, iskustvo jednog prijašnjeg šefa policije Distrikta Brčko govori da se ponašao kao šerif, ucjenjivao gradonačelnika, naručivao medijske napade i istrage.

U FBiH, pak, policijski i unutarnji poslovi definirani su federalnim i županijskim Ustavom i zakonima. Prema Ustavu FBiH, entitet ima tek nadležnosti glede suzbijanja terorizma, međužupanijskog kriminala, neovlaštene trgovine drogom i organiziranog kriminala, dok je podijeljena nadležnost sa županijama provedba zakona i drugih propisa o državljanstvu i putnim ispravama državljana BiH s teritorija FBiH te boravak i kretanje stranaca. Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Hercegovačko-neretvanske županije Stjepan Bošković ističe kako inicijativa za ukidanje MUP-ova vodi rušenju županija te je apsolutno odbacuje.

“Razvaljivanje” županija

“Ne razumijem kakva je to ideja i koji joj je cilj, ali smatram da takva inicijativa ima cilj ‘razvaliti’ županije na određeni način. Cilj je relativizirati sve kako bi ove nadležnosti onda bile prenesene na federalnu razinu. Mislim da je to nemoguće napraviti u ovim okolnostima. Političko je stajalište da MUP unutar županije ima jasnu Ustavom i zakonima definiranu ulogu. Ona se ne bi trebala mijenjati u sljedećem razdoblju”, rekao je Bošković.

Predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić ističe kako je nemoguće razgovarati o ukidanju županijskih MUP-ova bez preustroja kojim bi došlo do ustavnih promjena i ostvarenja jednakopravne pozicije Hrvata. “U ovako uređenom sustavu nema uopće osnove razmišljati o ukidanju županijskih MUP-ova kako bi ti poslovi došli u nadležnost Federacije BiH. To je definirano Washingtonskim sporazumom. Tako treba ostati dok se ne donese novi ustav i drukčije urede odnosi, Izborni zakon i sve što se tiče konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. Za mene je to preuranjeno pitanje da se razgovara na ovaj način. Ovime bismo dobili centralizaciju i ništa dobro ne bi iz toga uslijedilo”, rekao je Topić.

Večernji list