Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst najavio je kako bi se vize za građane Hrvatske trebale ukinuti do 2020. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Održan je seminar "America Made Easy" koji je Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizirala u suradnji s Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj (AmCham) i Avitus grupom.

"SAD je vodeća svjetska ekonomska sila i najveći globalni uvoznik. Njihov BDP je u 2018. godini premašio 21 bilijun dolara. U usporedbi s tim, vrijednost hrvatske trgovinske razmjene s Amerikom koja je prošle godine iznosila 620 milijuna dolara je doslovno kap u moru. Dobra stvar je da od tih 620 milijuna preko 400 otpada na hrvatski izvoz u SAD. U prvoj polovici ove godine nam je izvoz u Ameriku porastao za 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Nisu to velike brojke ukupno, ali pozitivan trend svakako veseli", istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić.

Barbarić je naglasio, navodi se u priopćenju HGK, da su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa SAD-a i Hrvatske vizni režim i dvostruko oporezivanje.

Upravo na te probleme se osvrnuo i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst, kazavši da američka Vlada ima poseban tim koji priprema sporazume o ukidanju dvostrukog oporezivanja sa zemljama diljem svijeta pa tako i Hrvatskom.

"Naša administracija je u prvom redu usmjerena na velike zemlje, ali mi sustavno nastojimo potaknuti naše ministarstvo financija da Hrvatsku pomakne na listi prioriteta. Dobro je što sporazum s Hrvatskom ne zahtijeva nekakve posebne pripreme, već se može temeljiti na dogovorima s drugim zemljama članicama EU. Što se viza tiče, Hrvatska treba pasti ispod tri posto odbijenih zahtjeva, a trenutno ste vrlo blizu te brojke i mislim da je samo pitanje vremena kad će se ukinuti, možda već do kraja 2020.", poručio je Kohorst.

Uputio je poduzetnike na program Select USA koji je američka administracija pokrenula za strane poduzetnike i ulagače, priopćila je HGK.