Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada dobile su pilot-projekte razvoja digitalne putovnice na mobitelu, čiji je krajnji cilj uporabom najnovije tehnologije olakšati putovanja i unaprijediti sigurnost putnika, piše Jutarnji list.

Hrvatski građani tako će među prvima u Europskoj uniji moći koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu u svom digitalnom novčaniku na mobitelu. Digitalna putna vjerodajnica građanima će, primjerice, omogućavati da najave svoj dolazak u neku zemlju i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prijelaza.

Projekt u Hrvatskoj provode Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, zbog čega je Europska komisija i odobrila financiranje u iznosu od gotovo 2.3 milijuna eura.

"Kreirat će se putem mobilne aplikacije"

Hrvatski građani još od 2009. godine koriste ePutovnicu, čija se sigurnost trenutačno bazira na provjeri autentičnosti osobnih podataka koji se nalaze u fizičkom i elektronskom obliku. To znači da su digitalizirani podaci pohranjeni u čipu putovnice identični ispisanim podacima u knjižici putovnice. Iznimka su biometrijski podaci.

Kako pojašnjavaju u AKD-u, pilot-projekti, koje će provoditi Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, za cilj imaju implementaciju digitalne putne vjerodajnice, čija je virtualna komponenta vezana uz ePutovnicu, odnosno sadrži djelomičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica koji se nalaze u ePutovnici.

Certilia

To će omogućiti identifikaciju putnika samo na temelju virtualne komponente digitalne putne vjerodajnice.

Za novu digitalnu putovnicu u AKD-u će nastaviti razvoj mobilne aplikacije Certilia, koju svaki građanin koji ima važeću osobnu iskaznicu s čipom može koristiti za digitalnu potvrdu identiteta.

"AKD će za potrebe pilot-projekta vlasniku putovnice omogućiti kreiranje digitalne putne vjerodajnice unutar mobilne aplikacije Certilia, koje je sredstvo elektroničke identifikacije najviše razine. Budući da Certilia ima sve pretpostavke budućeg digitalnog novčanika EU, logično je da AKD našim građanima osigura i digitalnu putovnicu na mobilnom uređaju", ističe Jure Sertić, direktor AKD-a.