Hrvati su apsolutni rekorderi po dojavljivanju potrea Europskom mediteranskom centru (EMSC), koji ima internet platformu za registriranje potresa, kaže seizmolog Krešimir Kuk.

Kuk je, gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" na HRT-u, govorio o godišnjici snažnog potresa koji je prije četiri godine pogodio Zagreb i istaknuo kako se događa to da na svaki potres, čak i onaj koji se, kako kaže, doslovno jedva osjeti u užem epicentralnom području, građani reagiraju burno i prijavljuju EMSC-u svoje doživljaje.

"Na neki način je to iznenađujuće jer se radi o slabim potresima, ali to je pokazatelj da su ljudi nemirni, nesigurni, dakle da još uvijek nismo zaboravili", naveo je Kuk.

Podsjetio je da je posljednjih dana bilo nekoliko slabijih potresa na zagrebačkom području, koje su mnogi prijavili EMSC-u.

Inače, na današnji je dan glavni grad Zagreb, u 6 sati i 24 minute, pogodio snažan potres magnitude 5,5 stupnjeva po Richteru. Četiri godine kasnije obnovljeno je oko 3000 zgrada i kuća, no i dalje sporo napreduje izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća u sjevernim dijelovima grada.

Štete od potresa, kakvog Zagreb na pamti od 1880. godine, procijenjena je na 11,6 milijardi eura, što je dvostruko više od procijenjene štete od potresa na Banovini.

Jedna je osoba u potresu izgubila život, a nakon njega ostao je veliki broj oštećenih višestambenih zgrada, obiteljskih kuća, obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih ustanova, ukupno oko 25 tisuća objekata.