Marko Rakuljić (35) iz Krila Jesenice, pomorac na privremenom radu u Nizozemskoj, proglašen je herojem tjedna u toj zemlji nakon što je od utapanja spasio njihova državljanina.

On je iz hladne rijeke, čija je temperatura bila tek pet stupnjeva, u gradu Arnhemu izvukao muškarca koji je već bio na izmaku snaga.

Priskočio je u trenucima kad su na terenu već bile žurne službe, piše Dnevnik.hr.

Nisu ga mogli dignuti gore jer on nije imao snage da se uhvati za tu splav malo čvršće, pošto mislim da je već imao šok i upadao je u hipotermiju, rekao je Marko Rakuljić koji je na pomoćnoj splavi, koja služi za pranje broda, doveslao do unesrećenog.

U jednome potezu sam ga izvukao van, očito je adrenalin učinio svoje jer da mi sad date devedeset kila da ih tako dignem nema šanse da bi to napravio, kaže Marko i dodaje:

Beživotno tijelo koje se smrzavalo i samo je govorilo “help me, help me”. Usne su mu počele plavit. Skinuo sam svoju majicu, pokrio ga, kaže Marko.

Policija ga je nagradila zahvalnicom i poklonom.

Rekao sam glavno da je on u redu, ne trebate vi meni nosit ništa, ali sutradan su došli s buketom cvijeća i zahvalili se i eto sad sam ja u Nizozemskoj heroj tjedna kako oni to kažu. Ja sam samo napravio ono što su me naučili babe, dide, tete, govori Marko.

(www.jabuka.tv | Foto: de Gelderlander)