HRT je najavio da će na svoj rođendan u nedjelju, 15. svibnja, emitirati Dnevnik na prvom programu HTV-a iz, kako kažu, tehnološki najsuvremenijeg studija u Europi s videozidom od čak 20 četvornih metara.

S HRT-a u srijedu ističu kako su na opremanje studija tom najsuvremenijom opremom utrošili 6,8 milijuna kuna (nešto manje od milijun eura), a posljednjih mjesec i pol dana na njemu radi pedesetak stručnjaka, prenosi Hina.

"Ovo je potvrda da je Hrvatska radiotelevizija i dalje predvodnica u uvođenju novih standarda, postavljanju trendova i primjeni najsuvremenije tehnologije u proizvodnji programa. S novim Dnevnikom nestaje klasična scenografija, a u prvi plan dolazi sadržaj prikladan svim generacijama korisnika i na svim multimedijskim platformama. Naša se krilatica 'Uvijek prvi' ne odnosi, stoga, samo na brzu, provjerenu i kvalitetnu informaciju, nego i na jedinstvenu tehnologiju koju uvodimo prvi u Europi", istaknuo je vršitelj dužnosti ravnatelja programa HRT-a Jozo Barišić.

Novost je i da se Dnevnik ovime iz deska ponovno premješta u vlastiti studio. Središnji je dio novoga videozida načinjen u obliku polukruga i time je, ističu s HRT-a, jedinstvena instalacija u cijelome svijetu te prvi oblik primjene te tehnologije u prostorima televizijskih studija u Europi.

Novi videozid od 20 četvornih metara temelji se na tehnologiji laserskoga fosfornog ekrana (Laser Phosphor Display – LPD), a pruža i niz mogućnosti, između ostaloga, iznimne oštrine slike i interaktivnosti voditelja sa sadržajem preko dodira.