Facebook je nedavni gaf pokušao ispraviti ponavljanjem izjave o enkriptiranim razgovorima.

Popularni WhatsApp je nakon nedavno uvedenih pravila naljutio velik broj korisnika kojima je stalo do njihove privatnosti, a najviše od svega profitirao je Signal, aplikacija koju je razvio suosnivač izvornog WhatsAppa.
Aplikacija za enkriptirane poruke Signal bilježi sve veći broj novih korisnika, a navodno ih je toliko puno da kasne provjere telefonskih brojeva potrebne za verifikaciju profila, prenosi Verge.

Iza velikog porasta korisnika Signala nalazi se WhatsAppova odluka o invazivnijem pristupu korisničkim podacima i vlasnik SpaceX-a Elon Musk, prenosi tportal.

Musk je, podsjetimo, na već nekoliko navrata jasno izrazio svoje nezadovoljstvo sa Facebookom kao uslugom i kompanijom, ugasivši sve Facebook stranice svojih kompanija i što je važnije – otvoreno reklamirajući konkurenta Signal putem Twittera.

Problem, doduše, više leži u Facebookovom pristupu nego lobiranju najbogatijeg čovjeka na svijetu. Zuckerbergova kompanija je početkom godine podsjetila da će kompanija 8. veljače dodatno integrirati korisničke profile na WhatsAppu s onima u Facebooku i Instagramu. Svi koji ne prihvate ‘nova’ pravila ostat će bez profila, što je uzrokovalo paniku među brojnim zaljubljenicima u poznatu aplikaciju, odnosno onima kojima je stalo do osobne privatnosti.

Signal, za razliku od WhatsAppa, ne sakuplja korisničke podatke, sve što koristi radi isključivo na samom uređaju i u osnovi nudi ono što je WhatsApp originalno trebao raditi – pružiti enkriptirani sustav za komunikaciju bez opasnosti za korisničku privatnost.

Facebook je nedavni gaf pokušao ispraviti ponavljanjem izjave o enkriptiranim razgovorima, jedinoj stvari koja kod posrnulog WhatsAppa još ne sakuplja podatke o korisnicima, no čini se da su jedino uspjeli podsjetiti brojne korisnike koliko ih nemilosrdno cijede samo da bi na njima dodatno zaradili.