Nakon osnivanja  Hrvatskog planinarskog društva „Rama“ 2011. godine, pokrenule su se i realizirale brojne aktivnosti i projekti, čiji rezultatit su vidljiviji kako vrijeme odmiče. Do prije nekoliko godina, samo rijetki planinari bili su posjetitelji na ramskim planinama, skoro u pravilu domaći ljudi.

Zbog činjenice da se planina Raduša u vrijeme Domovinskog rata nalazila duboko u zoni ratnih djelovanja, postojao je opravdani strah od zaostalih minsko esplozivnih sredstava, i zbog toga, većina planinara, Radušu je zaobilazila u širokom luku.

Nakon što je 2013. godine markirana staza „Fenix“, koja od Zahuma vodi na Idovac, i koja je snimljena GPS-om, stvari su se počele mijenjati. Uz aktivnu promociju, malo po malo, slobodno možemo reći da je Raduša postala hit među plninarima, ne samo iz okolnih općina, nego i iz drugih država.

Dolaskom povoljniijih vremenskih uvjeta, nema niti jednog vikenda da neko planinarsko drušvo ih BiH ili Hrvatske ne dođe na Zahum i planinari na Raduši.

Danas i sutra HPD „Rama“, domaćin je pedesetak planinara iz Hvatske. Prema rezerviranim terminima za domaćinstvo i vodiče, ove godine, Radušu će posjetiti veliki broj planinarskih društva, iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Češke...

HPD „Rama“ je dokaz da se upornim radom i aktvnostma može postići dosta toga, na korist široj zajednici.