Nagli porast broja zaraženih koronavirusom u BiH, kao i nepovjerenje u izborni proces zbog sve većeg broja malverzacija mogli bi utjecati na izlaznost na predstojećim lokalnim izborima. S obzirom na to da se dan izbora približava, postavlja se pitanje hoće li građani i taj dan ostati kod kuća. 

Bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Vehid Šehić za Dnevni avaz je kazao da ima još vremena do izbornog dana i da je još nepoznato kakva će biti epidemiološka situacija sredinom studenog. 

"Ako se do tada barem malo smiri situacija s koronavirusom, zaista ne vidim razlog zašto građani ne bi izašli na izbore. Treba naglasiti da su i susjedne države u vrlo teškoj situaciji održale izbore. Posebno bih obratio pažnju na Crnu Goru, u kojoj je zabilježena zaista velika izlaznost", pojasnio je Šehić.

Dodao je da su izbori ozbiljna stvar i jedini način da građani izraze svoju biračku volju.

"Izbori se moraju održati, ali, nažalost, u ovom razdoblju političke stranke su pokazale neodgovoran odnos prema zdravlju građana. Bilo je nekoliko predizbornih skupova, što je apsolutno neprihvatljivo u ovom trenutku. Pa sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je prekinuta, a predizborni se skupovi održavaju. Stranke su pokazale da ih ne zanima zdravlje građana, već samo osobni interes", kazao je Šehić.

Velika odgovornost

Prema njegovim riječima, ovo ukazuje na problem i stvara dojam da su političke stranke važnije od institucija države.  

"Ovdje je velika odgovornost lokalnih izbornih povjerenstava da osiguraju adekvatne prostore za održavanje izbora, da se može poštivati fizička distanca. Nadam se da neće biti većih problema, ali moguće je očekivati redove na biračkim mjestima. Vrlo je bitno da su donesene preporuke i slične su onima koje su bile na snazi za vrijeme izbora u državama regije", istaknuo je Šehić. 

Radi se o krađi identiteta

"Imali smo masovnu dojavu građana koji su bili pogrešno prijavljeni za glasanje putem pošte. Zbog toga smo i mi, uime koalicije „Pod lupom“, tražili javno objavljivanje izvoda iz biračkog popisa, međutim, Agencija za zaštitu osobnih podataka je to zabranila. Ovdje apsolutno ne stoji tvrdnja da su bili ugroženi osobni podaci birača. Svjesni smo činjenice da se radi o krivičnim djelima krađe identiteta, pa se postavlja pitanje zašto je ovo urađeno na ovaj način", poručio je Šehić.