Dok čekaju konačne podatke Federalnog zavoda za statistiku o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za ovu godinu, koji će u konačnici pokazati hoće li redovno usklađivanje mirovina u ovoj godini biti više od pet posto, dotle su u Savezu udruga umirovljenika u FBiH odlučni ustrajati u svojim zahtjevima da im se osigura dodatna novčana podrška.

Materijalni položaj populacije

Iako su mirovine akontativno od siječnja, podsjetimo, uvećane za pet posto, a postoje naznake i projekcije o tome da bi procent redovnog usklađivanja mirovina koje se vrši svakog 15. travnja mogao biti nešto viši od šest posto, ipak, u konačnici to se neće bitnije odraziti na ionako težak materijalni položaj ove populacije.

Pogotovo što u ovoj godini nema uvjeta za izvanredno usklađivanje mirovina, odnosno novo uvećanje iznosa.

Zbog toga, raspoloženje u Savezu je takvo da će od nadležnih zahtijevati iznalaženje rješenja za njihovu tešku materijalnu situaciju na način kako to rade susjedne Hrvatska i Srbija.

Razumne granice

Ako nema uvjeta za 13. mirovinu, a očito je da nema, tražit ćemo odmah da se rebalansom proračuna FBiH, koji će, prema našim saznanjima, biti u ožujku, osigura stavka za novčanu pomoć umirovljenicima. Naravno, ta novčana pomoć neće biti ista za sve, nego u ovisnosti o visini mirovine, odnosno da oni s najnižim mirovinama imaju najviši postotak, dok bi oni s visokim ili vrlo visokim iznosima bili izostavljeni, otkrio je za Dnevni avaz Redžo Mehić, predsjednik Saveza.

Osvrnuvši se na iznos novčane pomoći koji će tražiti, Mehić je rekao kako se mora poći od neke razumne granice, a to je, najvjerojatnije, najmanje 300 KM.

Također, rekao je da će ustrajati u tome da se ispravi nepravda prema korisnicima razmjernih mirovina, koji su se, ni krivi ni dužni, našli u takvoj situaciji, a čija su primanja niža od najnižih.

Mehić je naglasio i da postoji još jedna varijanta, a to je da Vlada FBiH, u skladu s člankom 81. stav 3. Zakona o MIO, poveća iznos najniže mirovine.

Smatramo da postoje uvjeti za tu odluku, odnosno takva mogućnost. Mi nećemo gurati Vladu FBiH u ambis, odnosno da krši zakon, već da u postojećem zakonu nađe rješenje i da se podigne iznos najniže mirovine, a takvih je više od 60 posto u FBiH, kazao je Mehić za Avaz.

Na ovom planu morat ćemo ustrajati na svaki način, ističe Mehić.