Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma kojim bi se dovelo u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ali i sve odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH u proteklih dvadeset godina postupak je koji može imati dalekosežne posljedice i ugroziti krhki mir u toj zemlji, prve su ocjene nakon dvodnevnog zasjedanja parlamenta RS koji je odluku o referendumu donio u srijedu navečer.

Za medije u Federaciji BiH ta je odluka u četvrtak zaslužila ocjenu kako je riječ o političkoj provokaciji dok oni u RS uglavnom govore o legitimnoj odluci parlamenta kojom se želi prekinuti praksa nametanja odluka bez volje srpskog naroda.

Najdramatičniju ocjenu iznio je doministar obrane BiH Emir Suljagić koji je odmah nakon odluke parlamenta RS izjavio kako je ovime otvorena neka vrsta Pandorine kutije jer je predsjednik RS Milorad Dodik započeo proces za kojega ni sam nije svjestan kuda vodi.

"Nema nikakve sumnje u to da je ova odluka poziv na rat", kazao je Suljagić kako ga citira portal "Dnevnog avaza".

Suljagić, koji je ujedno dopredsjednik stranke Demokratska fronta (DF), drži kako se Dodik sprema izazvati masovno nasilje s ciljem održanja na vlasti.

"Ja ne znam na što i na koga Dodik računa ukoliko dođe do nasilja. A zakazivanje datuma i održavanje ovog referenduma će bez sumnje izazvati nasilje. Ukoliko se ova odluka ne promijeni, na žalost do toga će doći", izjavio je Suljagić.

Bošnjački dopredsjednik RS Ramiz Salkić (SDA) nije iznio tako dramatične prosudbe no također drži kako je riječ o potencijalno opasnoj odluci.

"To je uvod u referendum o otcjepljenju", kazao je Salkić pozvavši međunarodnu zajednicu da na vrijeme reagira.

Da je u pitanju puki Dodikov politički manevar s ciljem održanja na vlasti ugroženoj sve većim socijalnim i gospodarskim problemima drže i u oporbi u RS čiji su zastupnici bili suzdržani tijekom glasovanja o raspisivanju referenduma unatoč Dodikovim pozivima na "nacionalno jedinstvo".

Predsjednik kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je u Banja Luci kako se Dodik zapravo prepao - zatvora.

"Na primjeru (Ive) Sanadera Dodik je vidio kamo vodi put u Europu", kazao je Govedarica.

U reagiranju američkog veleposlanstva u Sarajevu objavljenom tek koji sat nakon glasovanja o referendumu u parlamentu RS po prvi puta je jasno izrečena optužba da je vlast koju predvodi Dodik korumpirana.

Spominjući "korumpirane snage koje vode proces oslučivanja u RS" iz veleposlanstva SAD su upozorili kako Washington i Bruxelles zajednički pripremaju mjere kojima će odgovoriti na raspisivanje referenduma kao na čin koji su nazvali provokacijom.

Sam Dodik je ove ocjene nazvao neprimjerenima iskoristivši to za novi napad na oporbene stranke sa srpskim predznakom.

Izjavio je kako su upozorenja veleposlanstva SAD i Ureda visokog predstavnika (OHR) o nezakonitosti referenduma dokaz da se oporba zajedno s Bošnjacima i međunarodnom zajednicom urotila na rušenju RS.

Kazao je kako je ovo dokaz da Amerikanci "nikada nisu radili na dobrobit srpskog naroda" uvrstivši tako i službeno i Washington na svoj dugi popis neprijatelja.

"Narod ide na referendum, ne uzima oružje. Ne mogu da vjerujem da se na ovaj način netko može odrediti prema činjenici da se na referendumu glasuje a ne bilo što drugo radi", kazao je Dodik.

Predsjednica vlade RS Željka Cvijanović je također odbacila optužbe i upozorenja međunarodne zajednice no bila je nešto opreznija od Dodika u reagiranju.

"Držim kako bi bilo mudro da svi spustimo temperaturu i uzdržimo se od teških riječi jer nas čeka ozbiljna zadaća uz veliki angažman i Europske unije i domaćih struktura u raščišćavanju nereda i nepovjerenja koje su te institucije (Sud i Tužiteljstvo BiH) prouzročile", izjavila je Cvijanović.

Odluka o raspisivanju referenduma koju je donijela Narodna skupština RS još nije pravomoćna jer je treba potvrditi i Vijeće naroda RS, tijelo koje predstavlja nadomjestak za gornji dom entitetskog parlamenta.

Bošnjački zastupnici u tom vijeću najavili su kako će staviti veto na odluku o raspisivanju referenduma i proglasiti je štetnom po vitalni nacionalni interes.

U tom slučaju pravorijek donosi Ustavni sud RS u kojemu je većina sudaca bliska Dodiku.

Ukoliko entitetski ustavni sud odbaci bošnjački veto počinje teći rok od pedeset dana u kojemu bi trebalo provesti referendum.

Postoji mogućnost da, primjerice, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnese zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje ustavnosti odluke o sazivanju referenduma no Dodik je najavio kako odluke tog suda u RS neće priznati.