Hercegovačko-neretvanska županija trebala bi imati formiranu i zakonodavnu i izvršnu vlast u ovome mjesecu - optimistični su u Županijskom odboru HDZ-a BiH, koji, inače, ima većinu u Skupštini HNK-a.

Pregovora stranaka o tomu tko će činiti u sljedeće 4 godine većinu traju već neko vrijeme i vrlo će zanimljivo biti za vidjeti hoće li ona slijediti sporazum HDZ-a BiH i Osmorke ili će ovdje i dalje partneri biti HDZ i SDA.

Vlada na čelu s Nevenkom Hercegom posljednje 4 godine je radila u tehničkom mandatu i u ovoj županiji doista su se trenirali mišići viših razina. I tada, a čini se i sada, čekat će se rasplet na razini FBiH. HDZ BiH u Skupštini ima 11 ruku, SDA 7, SDP i HDZ 1990 po 3, HRS i DF po 2, dok NiP i NES imaju po 1 zastupnika.

Razgovori s oba bloka

„Razgovori se vode s oba bloka. Ja se nadam da je moguće imati vlast po vertikali od vrha do HNŽ-a. Međutim, mi ne bježimo da postoji jedan legitimitet unutar Skupštine unutar drugoga bloka. Samo mogu reći da razgovaramo sa svima“, kazao je Stjepan Bošković, predsjednik HDZ-a BiH u HNŽ-u.

U SDP-u podsjećaju da HNŽ uvijek bude zadnji kada je riječ o formiranju vlasti, ali je i oni žele u ovome mjesecu. U toj stranci kažu kako SDP više nema luksuz biti opozicija.

„Mi smo razgovarali s našim partnerima i u našoj županiji i imamo spremnost da sudjelujmo u novoj Vladi i mislim da je to jako zrela situacija da zajedno s pobjednicima izbora u našoj župniji, HDZ-om BiH, formiramo novu Vladu. Hoće li doći do dogovora - ne znamo, vidjet ćemo. Mi ćemo inzistirati na nekoj programskoj Vladi“, kazao je Ismet Lulić, predsjednik SDP-a HNŽ-a.

Može biti jedna velika, široka koalicija

Za HDZ BiH i dalje je DF jedini nepoželjan, a ne bježe niti od šire koalicije u koju bi, uz SDP, ušla i SDA, koja u bošnjačkom bloku ima većinu. SDA nema ništa protiv da bude u budućoj vlasti uz HDZ, SDP, ali i HDZ 1990.

„Može biti jedna velika, široka koalicija koja u ovoj specifičnoj županiji može osigurati jednu stabilnost županije i može sigurno biti priča na koju se možemo osloniti u sljedećem mandatu, za 4 godine da napravimo pozitivan pomak“, navodi zamjenik predsjednika Skupštine HNK-a Džafer Alić (SDA).

O resorima i eventualnim imenima za sada nije bilo riječi. No, već se mjesecima spekulira tko bi mogao zamijeniti HDZ-ovog Nevenka Hercega. Spominjalo se više imena, pa i Stjepan Bošković, aktualni gradonačelnik Stoca.