Europski čelnici očekuju da grčki premijer Aleksis Cipras pokaže znakove spremnosti na kompromis nakon što je njegova zemlja propustila uplatu rate kredita MMF-u te nakon što su banke zatvorene kako bi se spriječio potpuni kolaps financijskog sustava.

Međunarodni monetarni fond potvrdio je da Grčka nije uplatila 1,6 milijardi eura kredita, te se očekuje da će direktorica MMF-a Christine Lagarde izvijestiti o tome odbor vjerovnika.

Sudbina Grčke u eurozoni vrlo je neizvjesna uoči referenduma na kojem bi građani te zemlje trebali odlučiti žele li prihvatiti reforme koje traže europski vjerovnici, u zamjenu za dodatnu financijsku pomoć.

Ciprasova Vlada u posljednji trenutak zatražila je dvogodišnji program financiranja i restrukturiranje duga, no prema izvorima Reutersa, zauzvrat nisu ponudili ništa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su bilo kakvi razgovori besmisleni prije referenduma o nastavku reformi koji bi se trebao održati u nedjelju.

Bez promjene onoga što vjerovnici nude, Cipras ima vrlo malo prostora osim da podržava glasače koji su protiv mjera štednje, kao što je i najavio. U slučaju da grčki birači izaberu mjere štednje, Cipras je rekao da podnosi ostavku, tako da je ovo referendum i o njegovoj Vladi i o ostanku u eurozoni.