Najveće oporbene stranke u BiH najavile su da će čelniku najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću suprotstaviti zajedničkog kandidata u utrci za državni vrh, što bi moglo umanjiti izglede Željka Komšića da četvrti put postane hrvatski član Predsjedništva BiH.

U zajedničkome priopćenju stranaka Narod i pravda, SDP-a BiH i Naše stranke, koje su na vlasti su u gradu i županiji Sarajevo, navodi se kako su dogovorili da će imati zajedničkoga kandidata za Predsjedništvo BiH.

Mediji u BiH navode da će to biti Denis Bećirević, dužnosnik SDP-a BiH koji je aktualni izaslanik u bošnjačkome klubu državnog Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je na posljednjim općim izborima održanim 2018. osvojio 20.000 glasova manje od Šefika Džaferovića iz SDA.

Svoga kandidata oporbene bošnjačke stranke službeno će predstaviti u subotu. Vjeruju da će njihov kandidat pobijediti na izborima čije je održavanje predviđeno u listopadu ove godine.

"Osigurana je široka potpora bloka oporbenih stranaka koja trasira put pobjedi našeg kandidata", stoji u priopćenju triju stranaka.

Ranije su potporu Bećiroviću kao kandidatu za bošnjačkoga člana Predsjedništva najavile i druge manje oporbene stranke Savez za bolju budućnost BiH, Narodna europska stranka ali i utjecajni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Formalno u SDA nisu donijeli odluku da će njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH biti aktualni predsjednik Bakir Izetbegović, no više dužnosnika istaknulo je njegovo ime u toj utrci.

Dvojica jakih kandidata za bošnjačkog člana predsjedništva mogli bi nagnati Bošnjake da ne 'rasipaju' glasove na Željka Komšića, koji je, iako hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH, dominantno izabran njihovim glasovima.

On je najavio da će se i četvrti put kandidirati za tu poziciju.