U posjetu kod ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlida Hurtića je boravio Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), koji su razmijenili konkretne podatke u vezi s formiranjem Registra dijaspore.

Kako je kazao direktor Badnjević, IDDEEA bi Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH pružila svu potrebnu tehničku infrastrukturu i omogućila stalni pristup bazi. Kazao je kako za početnu provedbu projekta nije potrebno mnogo novca. Najavio je i skoro uvođenje elektronskog potpisa, također za bh.građane koji žive u dijaspori.

Ministar Hurtić je svesrdno podržao ovu ideju, kazavši da će ovo biti velika dobrobit i za naše građane u dijaspori, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu, zbog velikog broja projekata koji su zbog administrativnih poteškoća na čekanju. Badnjeviću je kazao da će ovaj projekt postati služben potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

Hurtić je najavio i formiranje Radne grupe koja bi radila na daljem razvoju ovoga projekta, te traženju donatora koji bi ga u kasnijoj fazi mogli nastaviti financirati, priopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(www.jabuka.tv)