''Zimske službe spavaju zimski san. Čekaju da se snijeg otopi pa će izaći na teren'', komentar je čitatelja koji su prošli dionicom M-17 Konjic – Mostar.

Snijeg nije očišćen s prometnica, a poledice ima gotovo na svakom koraku.

Sve ovo predstavlja opasnost za vozače, koji kažu kako je najkritičnije na području Donje Jablanice.

Mnogobrojni čitatelji su nam se javili tvrdeći kako cesta u zadnja tri sada gotovo nikako nije čišćena.

''Vožnja kroz Jablanicu je prava avantura u kojoj netko može i glavu izgubiti. Ne znam što čekaju što ne očiste. Ne pomažu vam nikakve gume, ni lanci'', rekao je naš čitatelj.

Čiste se lokalni putovi

Iz Civilne zaštite Općine Jablanica nam je rečeno kako gradske službe čiste lokalne prometnice.

''Mi čistimo svoje. Stanje se normalizira, nije najbolje, ali radimo na tome'', rečeno je iz Civilne zaštite.

Magistralna cesta M-17 je u nadležnosti Cesta FBiH, te bi je oni trebali očistiti. Kontaktirali smo i Ceste FBiH, međutim njihovo odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.

Otežano prometovanje

U Donjoj Jablanici u više navrata došlo je do zastoja, priječenja teretnih vozila, a zabilježeno je i prevrtanje vozila. Policija je također u više navrata posljednjih dana zaustavljala teretnjake.

Iz BIHAMK-a je izdano upozorenje za upotrebom lanaca.

''Zbog ugaženog snijega i poledice obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na dvije dionice magistralnog puta M-17 (Ivan-Podorašac i u Donjoj Jablanici), kao i na magistralnom putu M-16.2 Jablanica-Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje'', navedeno je iz BIHAMK-a.

Podsjećamo, na izvanrednoj telefonskoj sjednici Županijskog Stožera civilne zaštite, dana 16.12.2018. godine, donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Hercegovačko Neretvanske županije, uslijed obilnih padavina snijega na području Općina Konjic i Jablanica, te će ista biti upućena Vladi HNŽ-a na usvajanje.

U općinama Konjic i Jablanica od 15.12.2018. godine, na snazi je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće, izazvana obilnim snježnim padalinama koje su zahvatile općinu Konjic i Jablanicu dana 14. i 15.12.2018. godine.

Bljesak.info