Na jučerašnjoj sjednici u Mostaru Vlada HNŽ-a donijela je odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke BiH za iznos od 11 milijuna KM, s rokom otplate od 5 godina i kamatnom stopom 2,5 posto.

Na ovaj način Vlada će vrlo povoljno osigurati sredstva potrebna za završetak postupka kupnje hotela Ero u kojem će biti smještene sve županijske institucije. Ranije je objašnjeno kako se Vlada odlučuje na ovaj potez kako bi trajno riješila pitanje smještaja županijskih institucija te ostvarila dugoročne uštede jer se sada izdvajaju milijuni maraka na godišnjoj razini za najam prostora u kojima se nalaze županijske institucije.

Osim ovoga, Vlada HNŽ-a jučer je usvojila izvješće o izvršenju proračuna HNŽ-a za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2018. Javni prihodi i primici HNŽ-a za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2018. godine ostvareni su u iznosu od 96,79 posto u odnosu na plan prihoda, dok su ukupni ostvareni rashodi za isto razdoblje iznosili 84,44 posto. Obrazlažući izvješće o izvršenju proračuna, istaknuto je kako se iz pokazatelja može nedvojbeno konstatirati da je proračun za 2018. godinu realno planiran.

Također, ukazano je na realno i racionalno trošenje proračunskih sredstava, što doprinosi redovitosti svih plaćanja iz proračuna, i činjenicu da se plaće proračunskim korisnicima isplaćuju do desetog, a ostala plaćanja do petnaestog u mjesecu. Vlada je također usvojila zaključak o usklađivanju rashoda s prihodima za razdoblje od 1. srpnja do 31. srpnja 2018. i operativni plan za mjesec srpanj, piše Večernji.ba.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je donijela odluku o davanju suglasnosti na prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području HNŽ-a, kao i uvjetima i roku primjene.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade, danas će potpisati kolektivni ugovor s predstavnicima sindikata. Vlada je usvojila i izvješće o radu inspektorata Ministarstva gospodarstva za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2018.