Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije redovitu distribuciju premije osiguranja za 2020.godinu započeo je 16.12.2019.godine i ista će trajati do 01.03.2020.godine.

Premija osiguranja vrijedi jednu kalendarsku godinu ( premija osiguranja  iz 2019. godine prestala je vrijediti 31.12.2019. godine).

Kupovinom premije osiguranja osigurane osobe oslobođene su plaćanja participacije za 134 usluge zdravstvene zaštite (popis usluga dostupan na https://www.zzo.ba/assets/media/usluge-participacije-2020.jpg).

Cijena premije osiguranja iznosi 20 KM, a istu mogu kupiti sve punoljetne osigurane osobe.

Djeca do navršenih 18 godina života oslobođena su plaćanja participacije, a time i kupovine premije osiguranja kao zamjene za participaciju.

Nakon 01.03.2020. godine, premiju osiguranja mogu kupiti samo prvoprijavljeni, tj. osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u periodu redovite distribucije i to najkasnije 30 dana od dana prijave na zdravstveno osiguranje.

Djeca koja u 2020. godini navršavaju 18 godina života, premiju osiguranja mogu kupiti najkasnije 30 dana od dana navršene 18-e godine života.

S početkom izdavanja elektroničkih zdravstvenih iskaznica (01.04.2019. godine) Zavod je prestao s aktivnostima lijepljenja markica u zdravstvene iskaznice/legitimacije osiguranika. Drugim riječima, umjesto markica u zdravstvenim iskaznicama/legitimacijama, premije osiguranja za 2020. godinu biti će evidentirane u informacijski sustav Zavoda i vidljive ugovornim zdravstvenim ustanovama.

Uplata premije osiguranja za 2020. godinu vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje platnog prometa (pošta, banka) na  depozitni račun ZZO HNŽ/ K broj: 5550000004873298 (Vrsta prihoda 722 611).

Dokaz o izvršenoj uplati premije osiguranja (uplatnicu), osiguranik je dužan dostaviti najbližem područnom uredu Zavoda, radi evidentiranje iste u sustav. Osiguranici koji premiju osiguranja uplaćuju  jednim nalogom za više osoba, pored naloga za plaćanje trebaju sačiniti popis svih osoba (u dva primjerka) za koje uplaćuju premiju osiguranja.

U cilju povećanja zadovoljstva osiguranika Zavod je osigurao dodatnu pogodnost za svoje osiguranike. Riječ je o mogućnosti slanja podataka o izvršenoj uplati i Zahtjeva za evidentiranje i aktiviranje premije putem web stranice Zavoda (www.zzo.ba)  ili koristeći link https://www.zzo.ba/hr/uplata-premije/.  

Osiguranici koji budu koristili pogodnost slanja dokaza o uplati putem web stranice Zavoda neće morati dolaziti u područne urede ZZO – a radi evidentiranja premije osiguranja. Uplaćene premije biti će evidentiranje u informacijski sustav najkasnije u roku od 3 radna dana, a potvrdu o evidenciji istih osiguranici će dobiti na svoj osobni e mail.