Na današnjem sastanku Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi razgovarano je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Prema izvješću Zavoda za javno zdravstvo, incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika u tjednu od 29.11. do 5.12. 2021. godine je 204,39. Na dan 7. prosinca 2021. godine ukupno su u tri bolnice u HNŽ bila hospitalizirana 93 bolesnika od čega je 13 u respiracijskim centrima. Od tog broja, 14 bolesnika cijepljeno je barem jednom dozom, što znači da je trenutno u bolnicama 87% necijepljenih oboljelih od koronavirusne infekcije.

Također, prema prikupljenim podacima potpuno je (s dvije doze) cijepljeno 38.331 građana, što je 18,3% stanovništva. Trećom dozom cijepljena je 971 osoba. Međutim, istaknuto je kako nema točnih podataka o cijepljenima izvan FBiH, te je procjena da je ukupan broj cijepljenih veći, odnosno oko 25%.

Iznova je istaknuto kako su osigurane potrebne količine cjepiva, a s ciljem uspješnije imunizacije, domovi zdravlja organiziraju akcije tzv. otvorenih vrata. Stoga je Stožer još jednom uputio poziv građanima da se cijepe kako bi zaštitili sebe i druge. Također, građani su pozvani da, prihvaćajući ozbiljnost epidemiološke situacije, poštuju propisane epidemiološke mjere poput nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i održavanja minimalne distance od 2 metra.

Trenutno su u tijeku aktivnosti vezane za izradu registra cijepljenih osoba i drugih bitnih podataka vezanih za pandemiju, što je temelj za buduće izdavanje QR koda iz kojeg je vidljivo je li netko cijepljen, prebolio ili testiran.

Istaknuto je kako je u SKB Mostar tijekom 2020. godine bilo hospitalizirano 2077, a u dosadašnjem tijeku ove godine 1931 pacijent s koronavirusnom infekcijom. Također, naglašeno je kako je dobna struktura hospitaliziranih izmijenjena u odnosu na prošlu godinu. Naime, lani su bolesnici bili uglavnom starije životne dobi, dok su ove godine to bolesnici srednje životne dobi. Izraženo je zadovoljstvo činjenicom kako je, zahvaljujući predanom radu medicinskog osoblja i suvremenim metodama liječenja, smrtnost pacijenata u SKB Mostar najmanja u Bosni i Hercegovini.

Članovi Stožera još jedanput su istaknuli nemjerljivi doprinos zdravstvenih djelatnika u borbi s pandemijom ističući kako svaki građanin osobnim primjerom, cijepljenjem i kroz poštivanje mjera, može utjecati na poboljšanje ukupnog epidemiološkog stanja, zaštiti sebe i svoje bližnje, te olakšati rad medicinskog osoblja.