Obavještavaju se neuposleni razvojačeni branitelji, korisnici novčane egzistencijalne naknade iz Proračuna Hercegovačko-neretvanske županije da će im se novčana egzistencijalna naknada počev od mjeseca siječnja 2024. godine, i dalje, obračunavati po uvećanom novčanom iznosu od 6 KM po mjesecu sudjelovanja u Domovinskom ratu, što predstavlja povećanje za 20% u odnosu na dotad utvrđen novčani iznos.

Navedeno povećanje rezultat je primjene članka 3. Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji u Hercegovačko-neretvanskoj županiji („Narodne novine HNŽ”, broj: 11/23), i s tim u vezi osiguranih proračunskih sredstava.

Broj korisnika novčane egzistencijalne naknade u mjesecu siječnju 2024. godine je 717 – priopćeno je iz resornog županijskog ministarstva.

Inače, pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu u iznosu 6 KM po mjesecu provedenom u Oružanim snagama BiH može ostvariti razvojačeni branitelj koji ima navršene 53 godina života do navršene 57 godine života.

Brotnjo.info