Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa danas su s predstavnicima Sindikata srednjih škola u HNŽ potpisali Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i djelatnika iz djelatnosti srednjega odgoja i obrazovanja.

 „Posao oko potpisivanja Kolektivnoga ugovora za oblast srednjega obrazovanja u našoj županiji kojega smo imali namjeru potpisati prošloga tjedna, na zadovoljstvo svih okončali smo danas“, kazao je predsjednik Herceg dodavši kako je današnje potpisivanje  Izmjena i dopuna Kolektivnoga ugovora za oblast srednjega obrazovanja u HNŽ još jedna potvrda da ova Vlada ima korektan i kontinuirani dijalog sa socijalnim partnerima o čemu, pored ovoga današnjeg potpisivanja, svjedoči i 15 granskih kolektivnih ugovora koje je ova Vlada ranije potpisala.

„Na tu sam činjenicu izrazito ponosan poglavito iz razloga što je svakim od ovih kolektivnih ugovora, bilo da se radi o prosvjeti, zdravstvu, policiji, pravosuđu ili državnim službenicima i namještenicima,  poboljšan materijalni i radno- materijalni status uposlenika. Ovakav pristup rješavanju svih otvorenih pitanja doveo je do toga da tijekom naše odgovornosti za županiju nije bilo prosvjeda i nezadovoljstva.

Za razliku od svih poteškoća i financijskih dubioza koje smo zatekli kada smo preuzeli odgovornost za Županiju, danas, a što s ponosom želim istaknuti Vladi koja će doći iza nas, ostavljamo punu riznicu. Naime, stanje na svim našim transakcijskim računima je vrlo pozitivno i naš Proračun je u plusu oko 70 milijuna KM.

Stabilnost u kojoj ostavljamo Županiju rezultat je našega odgovornog pristupa i racionalnog upravljanja javnim financijama.

Takav naš pristup Vladi koja će doći nakon nas osigurao je pretpostavke da može promišljati o daljnjem povećanju primanja proračunskih korisnika, ali i o još snažnijim potporama svim segmentima našega društva, kako bi svi zajedno lakše nosili teret ozbiljnih poremećaja na tržištu i inflatornih pritisaka“ zaključio je predsjednik Herceg čestitavši resornom ministru i njegovim suradnicima kao i predstavnicima Sindikata na postignutom dogovoru.

Ministar Hadžović je, također, izrazio zadovoljstvo okončanim pregovorima sa Sindikatima srednjeg obrazovanja i  današnjim potpisivanjem Kolektivnoga ugovora.

„Kroz ovaj ugovor povećane su plaće našim uposlenicima na način da smo mijenjali koeficijente. Po prvi put u Hercegovačko-neretvanskoj županiji imamo jedinstvene koeficijente za osnovne i srednje škole, posebno stručnih suradnika i administrativnoga osoblja. Razlika je jedino u plaćama nastavnika u osnovnim i profesora u srednjim školama. To je dogovor i pristanak i jednih i drugih sindikata. Kao ministar ponosan sam na sve što smo uradili do sada, kao i na sve što je postignuto ovim Kolektivnim ugovorom i Odlukom koju je Vlada donijela. Stoga se kao resorni ministar želim zahvalim svim članovima Vlade na potpori“, kazao je ministar Hadžović.

„Mi smo u Sindikatu uputili dopis Vladi kojim smo tražili povećanje plaće od 10 %. Odgovor iz Vlade uslijedio je vrlo brzo a nas je osobito obradovao dio  u kojemu se Vlada izjasnila da prihvaćaju naše zahtjeve. Istina, mi smo tražili da to bude odmah, a Vlada je dala prijedlog da to bude 5 %  od 1. 9. 2023. i to 5 % od 1. 1. 2024. godine. Članovi Sindikata izrazili su zadovoljstvo prijedlogom Vlade koji su i prihvatili. Na tomu tragu smo neke sitne detalje promijenili u Kolektivnom ugovoru tako da danas mogu kazati da smo jako zadovoljni postignutim dogovorom. Nakon današnjega dana s pravom možemo kazati kako su uposlenici u srednjim školama sljedeće dvije godine mirni jer imamo dobar Kolektivni ugovor, a imamo povećanja kakvima smo se nadali.

Hvala cijeloj Vladi, na poseban način predsjedniku i resornom ministru,  na socijalnoj osjetljivosti i partnerstvu koje je uistinu na jednoj zavidnoj razini“, istaknuo je Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata.

 „Ja bih istaknula dvije stvari kojima smo na poseban način zadovoljni, a to je da smo prvi put dobili povećanje plaća bez ijednoga štrajka upozorenja i bez protesta te druga stvar da su koeficijenti nakon 14 godina pomjereni, jer smo sva povećanja do danas imali preko osnovice. Jako smo zadovoljni, mada tu postoje još neke sitne stvari na kojima treba raditi. Posla uvijek ima i uvijek će ga biti, ali mislim da cjelokupno članstvo treba biti izuzetno zadovoljno s ovim što smo postigli“, kazala je Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ.