U Hercegovačko-neretvanskoj županiji možete posjedovati pet pištolja i sedam lovačkih pušaka, barem tako je navedeno u prednacrtu Zakona o oružju i streljivu, koji je danas usvojen.

Naime, Skupština HNŽ-a je danas usvojila Zakon o oružju i streljivu, po kojem bi pojedincu trebalo biti dozvoljeno posjedovanje pet pištolja i sedam lovačkih pušaka, a amandmani koji su predlagali da se broj smanji na tri, su odbijeni.

Na predloženi Član 19. Stavka 1. Prijedloga zakona kojim su propisana Ograničenja posjedovanja oružja, amandman je uputio izaslanik Aner Žuljević.

Žuljević je predložio da ''Fizička osoba može imati najviše tri komada vatrenog oružja'', no njegov amandman jednoglasno je odbijen.

U dokumentima Izjašnjavanja o amandmanima koje posjeduje Bljesak.info navodi se da amandman nije prihvaćen jer je Prijedlogom Zakona uvedeno ograničenje posjedovanja oružja, za razliku od važećeg Zakona, po kojem nema ograničenja za nabavku oružja. Velik dio županija, kao i država u okruženju nisu uveli ograničenja na posjedovanje oružja, navodi se u obrazloženju.



Inače, po trenutnom zakonu jedna četveročlana obitelj iz HNŽ-a u kući može legalno posjedovati 48 komada oružja.