Osam mjeseci nakon izbora, stekli su se uvjeti da i Hercegovačko-neretvanska županija dobije novu Vladu.

Pregovori oko formiranja izvršne vlasti između čelnika stranaka većine u Skupštini ove županije ušli su u samu završnicu i mogli bi biti završeni danas. Inače ovi razgovori se vode već nekoliko tjedana intenzivno.

Iz izvora bliskih HDZ BiH, stranci bez koje se Vlada HNŽ ne može formirati jer s 11 ruku drže ključeve vlasti u ovoj županiji u kojoj se Vlada formira dvotrećinskom većinom od 30 zastupnika, tvrde da je izglednije da vlast formiraju sa strankama trojke na čelu s SDP-om. Na taj način "pratila bi se većina na državnoj razini i na razini Federacije BiH“, potvrdio nam je izvor iz HDZ BiH uoči završne runde pregovora koja bi trebala završiti dogovorom oko formiranja Vlade i raspodjele ministarskih resora.

Proteklih dana iz Županijskog odbora HDZ BiH najavljivano je kako je u ovoj županiji HDZ bliži dogovoru sa SDA oko formiranja nove vlade, a ovom stanovitom političkom zaokretu očigledno su kumovale konzultacije na višoj razini.

Ukoliko se pregovori završe prema informacijama koje smo dobili od našeg izvora, SDA prelazi u oprorbu u ovoj županiji.

Na čelo Vlade HNŽ-a koja više od četiri godine radi u tehničkom mandatu, prema izjavama čelnika HDZ BiH Dragana Čovića, dolazi premijerka.