''Predsjedništvo HNS poziva na konačno rješavanje pitanja Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH) i uspostavu njegove legalnosti u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim načelima'', priopćeno je iz Hrvatskog narodnog sabora nakon 12. redovite sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održane u Vitezu.

Navedeno je kako Središnje izborno povjerenstvo kao institucija nadležna za provođenje izbora mora biti neovisna od političkog utjecaja i imati svoje zakonsko uporište s legalnim članovima koji ga čine.

Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je o aktualnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na održavanje lokalnih izbora te pojedinostima oko Izbornog zakona i odnosu prema Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP BiH).

U uvodu sjednice predsjednik HNS-a Dragan Čović upoznao je članove sa svim pojedinostima i potpisanim Sporazumima sa SDA oko održavanju izbora u Gradu Mostaru te načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona koji se odnose na Dom naroda Federacije BiH i Predsjedništva BiH.

''Potpisani sporazumi imaju ogromnu političku važnost za naredne korake i upućivanje prijedloga u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Legitimno predstavljanje je temelj konstitutivnosti kao natkrovljujućeg ustavnog načela. Predsjedništvo daje punu potporu implementaciji oba sporazuma kao nužnog iskoraka u rješavanju unutarnjih pitanja, ali i pojačanih aktivnosti na vanjskopolitičkom djelovanju prema Europskoj uniji'', priopćeno je.

Predsjedništvo HNS izražava punu podršku dužnosnicima stranaka okupljenih u HNS i zajednički nastup na lokalnim izborima u sredinama gdje je položaj hrvatskog naroda ugrožen.

Pozvali su na zajednički nastup svih prohrvatskih snaga kako bi zajednički spriječili disperziju glasova u tim sredinama i ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat te očuvali i ojačali položaj hrvatskog naroda.

''Predsjedništvo HNS poziva na maksimalni angažman za predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj kako bi Hrvati iz Bosne i Hercegovine i dijaspore imali svoj snažan glas u Saboru RH. Sve stranke okupljene u HNS jednoglasno su dale potporu listi Hrvatske demokratske zajednice za XI. izbornu jedinicu. Predsjedništvo HNS usvojilo je inicijativu da se 10. lipanj proglasi Danom sjećanja na djecu koja su stradala u Domovinskom ratu, prisjećajući se time tragično stradale hrvatske djece u Vitezu, kao i drugim područjima u BiH'', priopćeno je iz HNS-a.