Robert Jarni smijenjen je s mjesta izbornika hrvatske U-17 reprezentacije, službeno je objavio Hrvatski nogometni savez. Jarni je dobio otkaz nakon što je HNS potvrdio autentičnost Jarnijeve izjave da će u dvoboju Real Betisa i Dinama u Konferencijskoj ligi navijati za Betis, klub u kojem je igrao od 1995. do 1998. godine.

HNS: Nedopustivo je da osoba na čelu jedne hrvatske reprezentacije navija protiv hrvatskog kluba

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti.

"Jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, Robert Jarni razriješen je dužnosti izbornika hrvatske U-17 reprezentacije nakon neprimjerenih izjava u medijima.

Izvršni odbor HNS-a podržava pravo svakog pojedinca, pa tako i svakog nogometaša - uključujući reprezentativce - da navija za koji god klub želi, pa i protiv hrvatskih klubova u Europi, iako se takvo razmišljanje ne smatra poželjnim.

Međutim, HNS je vrlo jasnog stava da za sve hrvatske izbornike vrijede viši standardi te da je neprimjereno, nepoželjno i nedopustivo da osoba na čelu jedne hrvatske reprezentacije otvoreno navija protiv bilo kojeg hrvatskog kluba u europskom natjecanju. Promicanje zajedništva unutar hrvatske nogometne obitelji uvjet je bez kojeg se ne može uspješno voditi neka hrvatska selekcija.

Izbornici hrvatskih selekcija imaju jasnu zadaću promicati zajedništvo, suradnju, poštovanje i međusobno povjerenje između svih hrvatskih klubova, pa HNS smatra ovakvu odluku jedinom ispravnom kako bi se zaštitilo jedinstvo hrvatske nogometne obitelji."

Jarni: Betis je moj klub, a u Dinamu nisam igrao

"Pa, nego za koga ću navijati? Betis je ipak moj klub, u njemu sam proveo tri prekrasne godine, a u Dinamu nisam igrao. Ne znam tko bi mi to mogao zamjeriti. Ja sam usto i hajdukovac u srcu", rekao je Jarni u intervjuu za Večernji list.

Takva izjava uznemirila je i zvijezdu Dinama te aktualnog hrvatskog reprezentativca Brunu Petkovića, koji je Jarnija nazvao "klaunom".

"Stvarno je to rekao? Ako je tako rekao, ako to misli, onda je klaun. Ljudi koji predstavljaju hrvatsku državu, a ne navijaju za hrvatski klub, su obični klauni. Slobodno to napišite. Čovjek koji navija protiv hrvatskog kluba u Europi, a Hrvat je, to je klaun", rekao je Petković na konferenciji za medije uoči dvoboja s Betisom.

Jarniju završio drugi izbornički mandat

Jarni, proslavljeni brončani reprezentativac iz 1998., na čelu U-17 reprezentacije bio je od kolovoza 2022. godine, a to je bio drugi put da je vodio neku hrvatsku reprezentaciju. Od 2017. do 2019. bio je izbornik U-19 selekcije.

"Savez ima veliko poštovanje prema svemu što je Robert Jarni dao hrvatskoj reprezentaciji te je stoga već drugi puta dobio priliku voditi hrvatsku reprezentaciju mlađih uzrasta. Nažalost, u ovoj prigodi prešao je granicu na stranu koju Savez smatra nedopustivom", dodali su iz HNS-a.