HNS izražava zabrinutost zbog ''podlijeganja Ureda visokoga predstavnika (OHR) nezapamćenom ratnohuškačkom pritisku pozivima predstavnika bošnjačko-muslimanskih prvaka na nasilje''.

''OHR je imao priliku da uz nametnute odluke oko financiranja izbora u potpunosti provedu Odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić stavljajući van snage neustavne odluke ranijih predstavnika OHR-a i u vremenu izbora doprinese konsolidaciji međunacionalnih odnosa'', navodi se u priopćenju HNS-a.

Dodaju kako je jasno da, nakon svih otvorenih napada i necivilizacijskog govora mržnje, jasno da institucije OHR-a ne mogu obavljati svoju osnovu dužnost u okruženju zasnovanom na militantnoj unitarističkoj logici i ratno nastrojenom okruženju.

''Još jednom osuđujemo nezapamćenu količinu mržnje, pozive na nasilje i ratnu retoriku koju smo ovih dana svi čuli od predstavnika bošnjačkih političkih stranaka koje su ujedno i organizatori prosvjeda u Sarajevu'', dodaje se.

HNS smatra neprihvatljivim ''zaglušujuću šutnju međunarodnih organizacija i predstavnika prisutnih u BiH na prijetnje upućene cijelom hrvatskom narodu i njegovim predstavnicima''.

HNS će svoja daljnja stajališta utvrditi na izvanrednoj proširenoj sjednici Predsjedništva i Glavnog vijeća, zaključeno je.