Hrvatski nogometni savez (HNS) kažnjen je sa 10.000 eura te uvjetnom kaznom djelomičnog zatvaranja stadiona od barem 1.000 mjesta u idućoj domaćoj utakmici uz rok kušnje na dvije godine zbog diskriminatornog incidenta na utakmici protiv Latvije igranoj 8. rujna u Rijeci kada su trojica navijača na stadion unijela zastavu s ustaškim obilježjem.

Disciplinska komisija Europskog nogometnog saveza (UEFA) ovaj je slučaj izravno prepustila ovaj postupak Žalbenom tijelu koje je donijelo odluku.

To znači kako će Hrvatska u jednoj od najbitnijih utakmica u kvalifikacijama za EURO 2024. protiv Turske u Osijeku 12. listopada imati podršku navijača.

Stadion u Osijeku bit će otvoren, imat ćemo gledatelje. Uistinu smo sretni i zahvalni zbog ovakve odluke, ovo je velika pobjeda HNS-a i svih naših navijača. Vidimo da je UEFA prepoznala što smo napravili kako bismo njima pokazali pravu stvar, rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić.

Ovako blagoj kazni zasigurno je pridonijela i brza reakcija kako redarske službe na stadionu tako i pravosuđa koje je odmah kaznilo trojicu izgrednika koji su na stadion u Rijeci unijeli zastavu s ustaškim obilježjima.

Najvažnije je da su počinitelji pronađeni i kažnjeni. Naša suradnja s MUP-om je odlična, a dokaz tomu je i brza reakcija prilikom ovog incidenta, dodao je Kustić.

U skupini C kvalifikacija za EURO Hrvatska je trenutačno na čelu sa 10 bodova iz četiri susreta, Turska je druga sa 10 bodova iz pet susreta, slijede Armenija i Wales sa po sedam bodova te Latvija bez bodova. Na EURO će se plasirati dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupine, prenijela je Hina.