Na raspravi Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Bosni i Hercegovini, koja je održana u srijedu, 2. studenoga u New Yorku, Sven Alkalaj je grubo zloupotrijebio poziciju veleposlanika BiH pri UN-u, priopćeno je u srijedu večer iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

HNS BiH naglašava kako Alkalaj nije govorio u ime države Bosne i Hercegovine, a pogotovo ne u ime hrvatskoga konstitutivnog naroda.

''Alkalaj je svojom zadnjom izjavom u osobnom svojstvu dobio podršku isključivo najradikalnijih bošnjačkih predstavnika koji kontinuirano zagovaraju kršenje Daytonskoga sporazuma, čime je ponovno dokazao da je njihova marioneta. Jednostrano nametanje radikalne bošnjačke vanjske politike SDA i Bisere Turković te uzurpatora pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva u posljednje četiri godine, nepopravljivo šteti ugledu Bosne i Hercegovine i odnosima s našim najvažnijim partnerima'', ističu iz HNS-a.

Kako se navodi u priopćenju, Alkalajeve bezočne laži na račun Visokoga predstavnika i njegovoga ureda, hrvatskih političkih stranaka i susjednih država su opasan presedan i dodatno izoliraju položaj naše države u svijetu.

''HNS BiH podsjeća kako je Visoki predstavnik odluku donio nakon što su vodeće bošnjačke političke stranke godinama pregovarale u lošoj vjeri i bojkotirale postizanje dogovora o izmjeni izbornoga zakonodavstva. Zbog neustavnoga izbornog procesa, bošnjačke stranke hrvatskome konstitutivnom narodu – ali i Židovima, Romima i drugim manjinama – određuju političke predstavnike u najvažnijim institucijama'', navodi se u priopćenju.

HNS BiH podsjeća da su u posljednjih dvadeset godina izabrana tek dva pripadnika nacionalnih manjina u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Sva ostala mjesta u Klubu ostalih su, kako ističu, dosad zauzimali izaslanici koji su izabrali Bošnjaci i koji se, prečesto, lažno predstavljaju i mijenjaju svoje opredjeljenje svake četiri godine.

''Odlukom Visokoga predstavnika nisu smanjena prava pripadnika manjina. Upravo suprotno, pripadnicima manjina su povećani izgledi na legitimno predstavljanje kroz povećanje broja sa sedam na jedanaest izaslanika u Klub ostalih. HNS BiH još jednom poziva sve legitimne političke predstavnike na žurno formiranje vlasti, stabilizaciju političke situacije te na donošenje ograničenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se svi građani naše države, neovisno o njihovom identitetu, mogli na izborima kandidirati na svim položajima u skladu s presudama Europskoga suda za ljudska prava, ističu iz HNS-a i pozivaju na "odustajanje od radikalnih politika i vraćanje konsenzusu u vanjskoj politici", jer jedino se na taj način najbolje štite suverenost, teritorijalni i institucionalni integritet Bosne i Hercegovine.