Šesteročlana momčad Herzegovina Outdoor-a zaputila protekle subote na avanturu oko Ramskog jezera s idejom zabave na toplome proljetnom zraku. Ni slutili nismo kako ćemo ostati očarani ramskim krajem.

Samostan na Šćitu već na samome početku bio je dovoljan da shvatimo kako smo kročili u oazu mira i spokoja, te da zaboravimo turobnu svakodnevicu. Uspon na brdo Zahum svladali smo uz valove smijeha, premda je to vjerojatno najteži put po kojem smo ikada vozili, tj. gurali bicikla. Međutim, jedinstvena čarolija pogleda s vrha Zahuma na Ramsko jezero odagnala je cijeli umor.

Okrepa domaćim delicijama, koje smo na vlastitim leđima donijeli na vrh, pripremila nas je za novi uspon na Proslap. Na kraju uspona kroz gustu šumu su nas vrijedni domaćini poslužili ledenom vodom, te smo krenuli u spust k selu Orašac.
Zavojita cesta, susret s bijelim i riđim konjima, osvježavajući povjetarac s jezera i miris cvjetnih livada činile su ovaj spust doista jedinstvenim.

Spustivši se u selo Orašac ljubazne smo domaćine zamolili upute za nastavak puta. U nastavku ture smjenjivale su se lagane i teške dionice uspona, ali je najteži dio uspona obilježio prirodni izvor na vrhu istog. Ledena planinska voda i strmi spust na jezero, odmor i fotografiranje na kruni brane HE Rama, prethodili su poslastici: kratko kupanje u jezeru uz nekoliko krigli ledenog piva na obali jezera.

Omamljena suncem, pivom i prepuna dojmova pojavila su se ozarena lica ponovno u Prozoru, gdje nas umorne, ali oduševljene čeka novi ramski specijalitet: nadaleko poznata ramska rakija šljiva! Teško pedalat, a rakija duša! Obilna večera u "Matanovim dvorima", domaći sir i topla dobrodošlica. Jedno je sigurno: u Ramu se uskoro vraćamo!

Josip Barišić

Više fotografija svakako pogledajte ovdje