Nema razvijenog gospodarstva bez razvijene prometne infrastrukture. Hercegovina će postati jedna od najpoželjnijih regija za investitore.

Kako Hercegovinu pozicionirati kao novi brend u našoj zemlji? Ključ je u prometnoj infrastrukturi, koja se intenzivno gradi na jugu zemlje i oko Počitelja. Gradnja najvećega mosta na Koridoru Vc počinje početkom sljedeće godine, piše Federalna.ba.

"Izgradnjom Jadransko-jonske autoceste bit će povezani istok i zapad Europe, a time i azijski kontinent sa Europom. Koridor Vc povezat će sjever i jug Europe. Jadran će dobiti izravan kontakt autocestom sa središnjom i sjevernom Europom. U tom smislu, regija Hercegovine će dobiti u turističkom i općenito u gospodarskom smislu", pojašnjava Grgo Mikulić, ravnatelj Turističke zajednice ZHŽ-a.

Agencija REDAH pokrenula je proces brendiranja Hercegovine. Turistički klaster, jedini u državi, već je pozicionirao Hercegovinu na turističku kartu svijeta.

"Hercegovina je bila prisutna na sajmovim u Londonu, Berlinu, Varšavi, Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji. To je mukotrpan posao, Hercegovina je mala regija, a BiH, kao država, nema izgrađen taj pozitivan brend, pozitivan imidž, pozitivnu prepoznatljivost. Mi tu vidimo potencijal Hercegovine, kao jednog novog imena, novog brenda, nešto što je atraktivno, egzotično", kaže Jurilj, direktor REDAH-a.

Iako je konkurencija velika - od Hrvatske preko Italije do Španjolske - nema sumnje, ističe Jurilj, da Hercegovina već sada izgradnjom autoceste ima priliku i za promociju poduzetništva. Infrastruktura je poluga razvoja, kaže - moramo znati koristiti tu žilu kucavicu - koju će nastaviti graditi domaća radna snaga.

Voditelj Jedinice za implementaciju projekta JP Autoceste FBiH na dionici Počitelj - Zvirovići Antonio Križanac ponovio je da su 'Autoceste' činile sve što je u njihovoj moći da se u što većoj mjeri angažiraju domaće firme - jer to pozitivno utječe i na njihove reference i iskustva a tako i na kompletno gospodarstvo.

Federalna piše kako će 100 milijuna eura bit uloženo u radove na ovoj dionici autoceste.