Na Županijskom sudu u Zagrebu završilo je ročište na kojemu se odlučivalo o prijedlogu obrane da se ukine istražni zatvor za Milenka Bašića i Dragana Stipića, osumnjičenika u aferi 'Vjetroelektrane'. 

Sudac istrage prihvatio je jamstvo za Stipića koji je ponudio 8,5 milijuna kuna, 2,5 miljuna kuna zabilježbe na nekretnini i 6 milijuna kuna u gotovom novcu. Odluka mora postati pravomoćna da bi se jamstvo uplatilo i zabilježilo založno pravo republike Hrvatske, kazala je nakon ročišta Laura Valković, odvjetnica Dragana Stipića.

Prihvaćeno je i jamstvo Milenka Bašića od 11 milijuna kuna. Sud, međutim, nije donio odluku o drugoj osnovi po kojoj su Stipić i Bašić u zatvoru - opasnosti od ponavljanja djela. O toj točki sudac će odlučivati naknadno. Tužiteljstvo je već najavilo da će podnijeti žalbu na odluku o prihvaćanju jamstva.

"Sud je prihvatio jamstva u iznosu od 19,5 milijuna kuna. Smatramo da u ovom trenutku određevanje jamstva ne dolazi u obzir obzirom na postupanja osumnjičenika koji su se u istražni zatvor javili tek kad je njihovo izručenje bilo izvjesno", kazao je zamjenik ravnateljice Uskoka Vjekoslav Tolnaj. 

Podsjetimo, nakon što su Bašić i Stipić u ponedjeljak pred Uskokovim istražiteljima negirali nezakonitosti u aferi 'Vjetroelektrane', njihovi branitelji su zatražili ukidanje istražnog zatvora.

"Bašić je iznio opširnu obranu i predao tužiteljstvu dokumente za koje smatra da su dokaz kako nije ništa radio nezakonito. Zatražili smo ukidanje istražnog zatvora i ponudili visoko jamstvo", kazala je Bašićeva braniteljica Jadranka Sloković koja nije precizirala iznos jamstva. 

Sloković je dodala kako ne zna na koji su način Bašić i Stipić ušli u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u kojoj su bili do prošle srijede kada su se sami javili u istražni zatvor u Remetincu. 

Bašićeva odvjetnica je istaknula da je njezin branjenik pred Uskokovim istražiteljima govorio o ''državnoj administraciji koja je ozbiljno priječila projekt vjetroelektrana'' zbog čega je namjeravao o svemu obavijestiti tužiteljstvo, premijera i Vladu RH.

"Ukoliko dođe do optužnice, obrana će sve te ljude morati pozvati kao svjedoke", zaključila je Sloković.

Kao svjedoci u ovom postupku ranije su, među ostalima, ispitani zamjenica predstojnika premijerovog ureda Tena Mišetić i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Uskok sumnja da je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i gradonačelnica Knina Josipa Rimac kod Mišetić i Vučković intervenirala za Bašića i Stipića koji su joj navodno nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetrolektrane Krš-Pađene.

Odvjetnica Laura Valković, koja zastupa Dragana Stipića, potvrdila je da je njezin branjenik iznio detaljnu obranu te da je predao dokumentaciju kojom demantira kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

Bašić i Stipić su sada jedini pritvoreni osumnjičenici u ovom slučaju, budući da je Josipa Rimac iz Remetinca puštena krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju, među ostalima, došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu 'sredi' državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojega se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tomislava Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom ministarstvu.