Čim krene nova turistička sezona, a do tog nema puno, općina Zadvarje, mjestašce smješteno između Omiša i Brela, najednom će i više nego udvostručiti broj žitelja.

Točnije, s njih 289, koliko ih ima prema posljednjem popisu stanovništva, narast će na najmanje 600, i to zahvaljujući jedinstvenoj investiciji koju u ovoj općini gradi hercegovački hotelijer i poduzetnik Jako Andabak.

Riječ je o prvom hotelu za sezonske turističke radnike u Hrvatskoj, posve novim i namjenskim smještajnim kapacitetima koje su novinari i fotografi Jutarnjeg lista jučer imali priliku obići među prvim posjetiteljima.

Jednostavna gradnja

Posve nova hotelska zgrada nazire se brzo pri ulazu u općinu, ponajviše zbog svoje bliješteće bjeline kojom se ističe u poduzetničkoj zoni u kojoj je smještena.

Vrlo je jednostavne, pravokutne gradnje, zasad bez ikakvih natpisa ili tabli, spuštenih bijelih roleta i s jednim metalnim stepenicama montiranima na stražnjoj strani zgrade.

Objekt još nije u potpunosti gotov, barem što se tiče unutarnjeg uređenja i pristupne ceste jer je useljenje prvih sezonaca predviđeno tek za travanj kad će prionuti na poslove u Andabakovih devet hotela na području Tučepa i Brela.

Ipak, uspjeli smo se proviriti u nekoliko dovršenih soba u kojima će, prema najavama investitora, boraviti po dva radnika.

One su jednostavne, ali bi sezonci u njima trebali imati uslugu na razini hotela s tri zvjezdice, što znači da je svaka soba opremljena televizorom, vlastitom kupaonicom, obaveznom klimom, a kompletan hotel pokriven je internetskom vezom u čemu je Bluesunu pomogla i Općina.



Kuhinja i praonica

Od namještaja, u svakoj od 150 soba zasad se nalaze po dva kreveta i noćni ormarić dok se postavljanje ormara za pospremanje odjeće očekuje u narednim danima, a investitori su se pobrinuli budućim radnicima osigurati i neke zajedničke prostorije u kojima će moći provoditi dio slobodnog vremena.

“Objekt se prostire na 4 tisuće četvornih metara, ima 150 smještajnih jedinica te zajedničke prostorije za druženje, relaksaciju i odmor, vlastitu kuhinju i praonicu za rublje. Po kvaliteti smještaja, on odgovara hotelu s tri zvjezdice, a u njegovu gradnju uloženo je ukupno dva milijuna eura”, ispričao je za Jutarnji list izvršni direktor hotela Brela d.d. Paško Bolanča.

Osigurana hrana

Sagrađen je na zemlji u poduzetničkoj zoni koju je Andabakova tvrtka kupila 2007. godine, originalno zamislivši na tom području organizirati i premjestiti neke pomoćne pogone, poput onih za pranje odjeće.

Ipak, kako se s godinama na zemlji ništa nije događalo, javila se ideja da se sagradi smještaj za radnike, za što nije bilo potrebno mijenjati urbanistički plan zone jer je on predviđao, među ostalim, i turističke sadržaje.

“Puno nam znači što je upravo naša poduzetnička zona izabrana za hotel za sezonce jer smo općina s malo stanovnika pa nam svi novi ljudi ovdje zapravo donose život. Pored ovih 300 ležajeva u namjenskom hotelu, Zadvarje ima registriranih i 300-tinjak ležajeva u privatnom smještaju pa sad već možemo govoriti o sasvim pristojnom broju smještajnih kapaciteta”, ispričao je načelnik općine Ivan Krželj.

Pristupna cesta

U dogovoru s investitorom, Općina se obvezala do radničkog hotela dovesti struju te riješiti kanalizaciju, a uskoro se očekuje i asfaltiranje pristupne ceste čime će cijela priča praktično biti zatvorena.

“Smještaj je nov, uredan i čist i vjerujem da će radnici biti zadovoljni kako je investitor to uredio”, rekao je Krželj, dodavši kako je ovo ukupno treći sadržaj u poslovnoj zoni Zadvarja.

U Bluesunu su dotle posebno ponosni što su prvi u Hrvatskoj sagradili namjenski hotel za radnike, napominjući kako svi djelatnici kompanije na svim destinacijama imaju osiguranu hranu i smještaj i to u smještajnim kapacitetima u Bluesunovu vlasništvu, što inače nije praksa hotelskih kompanija.

“Smještaj sezonskih radnika u vlastite kapacitete je praksa koja nam se pokazala jako uspješnom te vjerujemo da je ključ dobrog poslovanja primjenjiv i na ostale hotelske lance”, poručuje Paško Bolanča.